Slavnostni govornik na vseslovenskem zborovanju za mir je bil predsednik republike. Foto: EPA
Slavnostni govornik na vseslovenskem zborovanju za mir je bil predsednik republike. Foto: EPA

Pred 2.000 zbranimi je opozoril, da je prizadevanje za mir nujno, če želimo ohraniti civiliziranost. Kot je poudaril, je bila prva svetovna vojna, ki je velik davek zahtevala tudi na slovenskem ozemlju, največja zabloda v zgodovini človeštva. Nadaljeval je z drugo svetovno vojno, pri čemer je izpostavil, da je bil slovenski narod izpostavljen načrtnemu genocidu, zaradi česar je bil odpor "tako nujen in tako zelo pomemben".

Z domoljubjem Slovenci prišli do neodvisnosti in demokracije
Po vojni so bili sklenjeni številni dogovori, med njimi tudi osimski sporazumi in avstrijska državna pogodba. Prav to sta po predsednikovih besedah prvini današnjega miru. "Podpisanih in veljavnih sporazumov se je treba držati. To je nujna podlaga vsakega stabilnega odnosa med odgovornimi državami in vsakršnega napredka. Kršitev sklenjenih sporazumov povzroča napetost in nasprotja, kar gotovo ne prispeva k sožitju," je zatrdil.

Türk je v svojem nagovoru izpostavil tudi vlogo Slovenije pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti z udeležbo slovenskih enot v različnih mirovnih operacijah ter opozoril, da nobena mirovna operacija ne sme biti nedokončan proces. Dotaknil se je domoljubja in miru, ki po njegovem mnenju nista v medsebojnem nasprotju, temveč se dopolnjujeta. "Prav domoljubju v preteklosti se lahko Slovenci lahko zahvalijo za doseženo neodvisnost, državnost in demokracijo," je prepričan.

Vseslovensko zborovanje za mir pred mednarodnim dnevom miru
Vseslovensko zborovanje za mir so ob nedokončanem spomeniku branilcem slovenske zemlje na Cerju pred mednarodnim dnevom miru pripravile domoljubne in veteranske organizacije ter občina Miren-Kostanjevica.