Pravnika načeloma podpirajo v PS-ju, DeSUS-u in DL-ju. SD se do imen ne želi opredeljevati, dokler niso uradna. Foto: MMC RTV SLO
Pravnika načeloma podpirajo v PS-ju, DeSUS-u in DL-ju. SD se do imen ne želi opredeljevati, dokler niso uradna. Foto: MMC RTV SLO

Predvsem zaradi teh nedavnih dogodkov se mi zdi, da je povsem jasno, da ni nekega dovolj čvrstega konsenza, ki bi vzbujal neko zaupanje, neko čvrstost v tako koalicijo, ki bi lahko v tem prehodnem, težkem času presegla predvsem ideološka nasprotja in druga takšna, ki nas blokirajo. Tega konsenza ne vidim, tega zaupanja očitno ni dovolj in zato, kot rečeno, se zaenkrat ne morem odločiti, da bi vstopil v takšno zgodbo, in upam, da bo politika našla to drugo ustrezno pot, da nas povede naprej.

Miro Cerar o zavrnitvi predloga, da bi bil sam mandatar, po izgubi podpore SLS-a in nejasnosti stališča SD-ja.
Janez Šušteršič, Gregor Virant
Janez Šušteršič in Gregor Virant očitno ne delita pozitivnega mnenja o Cerarju kot mandatarju. Foto: DZ
Slovenska ljudska stranka, Radovan Žerjav
SLS je v torek presenetil z odločitvijo, da ne bodo sodelovali v morebitni koaliciji s PS-jem, DL-jem in DeSUS-om. Je pa stranka pripravljena podpreti konstruktivno nezaupnico, če bi ta vodila do predčasnih volitev. Foto: BoBo
Stranke spet na začetku
Cerar za zdaj ni sprejel mandatarstva

Začasna vodja PS-ja Alenka Bratušek je po sestanku dejala, da bolj verodostojnega kandidata od Cerarja ta trenutek ne vidijo. Kot je dejala, Cerar ne bi bil kandidat PS-ja, ampak kandidat vseh strank te nove projektne koalicije. Cerar je sicer dejal, da podpira idejo projektne vlade, a da v tem trenutku zanjo ne vidi dovolj "čvrstega konsenza".

"Še posebej po včerajšnjem dogodku, ko pa je stranka SLS jasno povedala, da pri takšni projektni vladi ne bo sodelovala, ko se je nenazadnje tudi v Državljanski listi izkazalo, da imajo nekateri visoki predstavniki pomisleke glede tehničnega ali kakršnega koli mandatarja in glede na to, da se tudi Socialdemokrati o tem še nekako niso določno izrazili, sem ocenil, da v tem trenutku ni dovolj široke podpore med temi relevantnimi političnimi akterji, tudi ni takšne podpore, ki bi vzbujala zadostno zaupanje, da bi ta projekt tudi uspel. Zato se zaenkrat nisem odločil za to, da bi sprejel tako ponudbo," je dejal Cerar.

Cerar je za projektno vlado dejal, da "gre za idejo, da bi se v Sloveniji skušalo s širšo povezavo parlamentarnih strank doseči neko premostitveno obdobje, v katerem bi lahko s tako širšo podporo, ki bi povezala oba politična spektra, vsaj do neke mere zasledovalo in doseglo uspehe pri vitalnih projektih".

"Bolj kredibilnega kandidata, kot je gospod Cerar, v tem trenutku v Sloveniji ni mogoče najti. Tisti, ki nasprotujejo takšni odločitvi, bodo pač morali povedati, kako naprej," je dejala Bratušek.

Cerar: Ljudje in država tega ne bodo mogli več dolgo prenašati
Cerar sicer meni, da je ta politična kriza posledica "prehude polarizacije političnega prostora, prehude ideološke razklanosti, prehudega strankarskega spopadanja. Ljudje in država tega ne bodo mogli več dolgo prenašati." Ob tem je še poudaril, da je nujno, "da se prisluhne civilni družbi, ki je postala zelo aktivna in prinaša neka pomembna sporočila".

Konstruktivna nezaupnica kot pot do predčasnih volitev
Nekatere stranke medtem ugotavljajo, da bi morali konstruktivno nezaupnico uporabiti le kot pot do predačsnih volitev. Prvak DL-ja Gregor Virant je tako dejal: "Očitno nas je kar nekaj strank, ki si želimo hitro predčasne volitve, in prepričan sem, da je mogoče najti pot do njih. Morali bomo skleniti dogovor o konstruktivni nezaupnici. Ob tem je dodal, da bo njihova stranka gotovo pristala na vsako rešitev, ki bo ustavna in ki nas bo pripeljala do predčasnih volitev v najhitrejšem možnem času.

Virant je še prepričan, da bi morali poslanci oblikovati neko "koalicijo za predčasne volitve". Za začetek pa bi bilo po njegovih besedah mogoče dobro, da posamezne stranke ne mahajo z imeni kandidatov, še preden se z njimi pogovorijo in še preden dosežejo dogovor.

Nesoglasja v DL-ju?
Prvak DL-ja je sicer že v torek izrazil prepričanje, da bodo Cerarja podprli tudi njihovi poslanci, saj je po Virantovem mnenju to "odličen predlog". Podpredsednik DL-ja in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič pa je pozneje nasprotno dejal, da je Cerar zanj "maček v žaklju", saj ne pozna njegovega ekonomskega programa in mnenja o gospodarstvu, prav tako pa dvomi o njegovi operativni sposobnosti vodenja. Virant mu je odgovoril: "Cerarja poznam že 20 let, zato sem lahko podal oceno o njem. Seveda sem se pred tem posvetoval tudi v poslanski skupini, kjer pomislekov ni bilo."

SLS za nezaupnico kot pot do volitev
Podobno kot Virant je sicer že v torek zvečer v Odmevih dejal tudi prvi mož SLS-a v odhodu, Radovan Žerjav: "Če bomo ocenili, da je konstruktivna nezaupnica pot, ki nas bo pripeljala do predčasnih volitev, jo bomo podprli." Žerjav je ob tem poudaril, da SLS v projektno vlado ne bo vstopil.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa poudarja, da smo - po odločitvi SLS-a, da ne sodeluje v morebitni levosredinski vladi - v enakem položaju kot v začetku tega mandata. Že takrat je bil SD pripravljen sodelovati v levosredinski vladi in tako kot takrat tudi zdaj meni, da je odgovornost za sestavo vlade v domeni PS-ja. Zato od te stranke pričakujejo rešitev.

SD se ne želi opredeljevati do imen, ki še niso uradna
Ob dogovorih za podporo konstruktivni nezaupnici je veliko vprašanje tudi, koga bi stranke predlagale za mandatarja. SD je že pojasnil, da bo konstruktivno nezaupnico podprl, vendar ne nujno tudi vlade, ki bi jo izvoljeni mandatar sestavil. Veber je ob tem ponovil, da se v SD-ju ne želijo opredeljevati do imen, ki se pojavljajo v javnosti. "Resen predlog mora priti od stranke, ki tak predlog pripravlja. Tedaj se je smiselno opredeljevati do predlogov za mandatarja," je dejal Veber.

Erjavec: Cerar moralna avtoriteta
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa ocenjuje, da je odgovornost preostalih strank, ki v tej vladi ne sodelujejo več ali ne bodo več sodelovale, da na prvi redni seji zberejo glasove za nezaupnico. "Če se želi to vlado zrušiti, jo je treba z nezaupnico," je prepričan, pri čemer spominja, da je ne nazadnje tudi predsednik vlade Janez Janša "vrgel rokavico", naj "vložijo konstruktivno nezaupnico, če želijo drugo vlado".

Po Erjavčevem prepričanju je Miro Cerar še vedno realna možnost za kandidata za mandatarja. V DeSUS-u bi ga podprli, ker gre za moralno avtoriteto, to pa po Erjavčevih besedah v tem trenutku potrebujemo.

Erjavec SLS-u očita politikantstvo, SLS mu ne ostaja dolžan
Erjavec se je sicer odzval tudi na odločitev SLS-a, da bo konstruktivna opozicija in bo podpiral tudi predloge morebitne nove vlade, kar je po mnenju prvega moža DeSUS-a "bolj politikantstvo". "Če bi prevzeli resno odgovornost, bi sodelovali v projektni vladi. Biti konstruktivna opozicija pa je najbolj lagoden položaj. Gledaš, kaj se dogaja in govoriš všečno. To ni državotvorna drža," je bil do SLS-a oster Erjavec.

Na njegove besede so se že odzvali tudi v SLS-u, kjer pravijo, da so svojo konstruktivno držo v opoziciji dokazali v prejšnjem mandatu, ko so podprl pokojninsko reformo. "Kar ni bilo ne lahko in ne lagodno," so v SLS-u zapisali na Twitterju. Pri tem pa še pravijo: "Erjavcu je treba vendarle priznati, da je v tem mandatu bil iskreno profesionalen in konstruktiven člen v vladi (do trenutka razpada)."

Predvsem zaradi teh nedavnih dogodkov se mi zdi, da je povsem jasno, da ni nekega dovolj čvrstega konsenza, ki bi vzbujal neko zaupanje, neko čvrstost v tako koalicijo, ki bi lahko v tem prehodnem, težkem času presegla predvsem ideološka nasprotja in druga takšna, ki nas blokirajo. Tega konsenza ne vidim, tega zaupanja očitno ni dovolj in zato, kot rečeno, se zaenkrat ne morem odločiti, da bi vstopil v takšno zgodbo, in upam, da bo politika našla to drugo ustrezno pot, da nas povede naprej.

Miro Cerar o zavrnitvi predloga, da bi bil sam mandatar, po izgubi podpore SLS-a in nejasnosti stališča SD-ja.
Stranke spet na začetku
Cerar za zdaj ni sprejel mandatarstva