Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ministrstvo za notranje zadeve se je odzvalo na očitke javnosti o odločitvi tožilke Specializiranega državnega tožilstva za odpoved policijskega varovanja.

Kot navajajo, je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v februarju odredil izredni nadzor nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil v Centru za varovanje in zaščito. Namen nadzora je bil preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog na področju varovanja oseb in objektov, s poudarkom na organizaciji dela, vodenju in nadzoru nad delom, zagotavljanju notranje varnosti ter uporabi in poročanju o uporabi policijskih pooblastil.

V tem trenutku nadzor še ni končan. Če bodo ugotovljene kakršne koli nepravilnosti, bo minister ukrepal skladno z veljavno zakonodajo.

Kot so pojasnili, je minister takoj po prejemu pritožbe varovane osebe sklical sestanek z vodstvom Vrhovnega državnega tožilstva. Ta je potekal 8. marca letos in na sestanku je minister Poklukar osebno seznanil vodstvo Vrhovnega državnega tožilstva s prejeto pritožbo in odrejenim nadzorom.

Vsa namigovanja o povezavah z nekaterimi posamezniki Gibanja Svoboda in o kakršnem koli vpletanju politike in seznanjanju članov stranke Gibanja Svobode z delom Slovenske policije Poklukar ostro zavrača.

Tožilka, ki zastopa tožilstvo v najhujših primerih organiziranega kriminala, se je po poročanju Večera zaradi nezaupanja v delo policije kljub ogroženosti odpovedala varovanju. Določena tveganja je pokazal tudi notranjevarstveni postopek policije.

Sorodna novica Ogrožena tožilka nezadovoljna z varovanjem. Policija: Ugotovili smo določena tveganja.