Policisti so si v lase skočili tudi med seboj. Foto: BoBo
Policisti so si v lase skočili tudi med seboj. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant meni, da bi tožba šla le na škodo zaposlenih v policiji. Foto: Ergyn Žječi

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) so znova na nogah, ker vsi pretekli dogovori niso izpolnjeni, čeprav že več kot pol leta stavkajo.
Vložili tudi tožbo
Proti notranjemu ministrstvu in drugemu policijskemu sindikatu, Sindikatu policistov Slovenije, pa so vložili tudi tožbo, ker so maja brez njih sklenili dogovor o ureditvi nekaterih odprtih vprašanj v policiji. Med drugim dogovor recimo ureja izplačevanje povečanega obsega dela.
"Gre predvsem za dva neizpolnjena sporazuma iz let 2010 in 2012, kjer smo se z vlado dogovorili za določene stvari - za dodatek za stalnost, za prekrškovne organe. To sta najbolj pereči zadevi in vlada se tem sporazumom izmika oziroma izpolnitvi teh sporazumov," pravi Andrej Kocbek iz PSS-ja.

Glede tožbe drugega stanovskega sindikata in ministrstva pa je povedal: "Po našem mnenju ta dogovor ni bil sklenjen v skladu s kolektivno pogodbo in obstaja resna nevarnost - to je mnenje tudi pravnih strokovnjakov -, da bo ta sporazum ničen. In obstaja resna nevarnost, da bo kdo od teh, ki ta denar prejema, kar vsekakor podpiramo, in to, da vsak policist nekaj takega dobi, da bo nekdo oporekal temu sporazumu in bo treba ta denar vračati."
Od 1.000 zahtevkov priznanih le 17
Toženi stranki pa sta ob vloženi tožbi začudeni. "To je sporazum, ki je dober za policijo, ne za posamezne sindikate. Jaz mislim, da trenja in rivalstvo med dvema policijskima sindikatoma ne bi smela iti na škodo zaposlenih v policiji," je prepričan notranji minister Gregor Virant.

"V SPS-ju smo presenečeni in hkrati razočarani, kajti tožba in zahteva za zadržanje izvajanje sporazuma po naši oceni povzročata škodo zaposlenim v policiji," pa je napovedano tožbo komentiral predsednik sindikata Zoran Petrovič.

Je pa med drugim pred kratkim kar tisoč članov policijskega sindikata še individualno vložilo tožbe proti delodajalcu zaradi neizplačanih nadur. Ministrstvo je kot utemeljene prepoznalo 17 od teh tisoč zahtev.

Policisti pred stavko
Policisti pred stavko