Policisti bodo že od petka na mejah izvajali zaoostreno stavko. Foto: MMC RTV SLO
Policisti bodo že od petka na mejah izvajali zaoostreno stavko. Foto: MMC RTV SLO
Tudi policisti so si skočili v lase. Foto: BoBo
Policisti bodo v okviru stavke odvračali turiste

Večji od dveh policijskih sindikatov je sporočil, da načrtuje vrhunec stavkovnih aktivnosti v septembru, če do takrat ne bo ustreznega odziva vlade. Septembra bo namreč potekalo evropsko prvenstvo v košarki in v Slovenijo bodo takrat prišli navijači iz številnih držav.

Notranji minister Gregor Virant pravi, da so nekatere zahteve nemogoče in nesprejemljive, zato vlada pri svojih stališčih ne bo popuščala. Ob tem napoveduje usmeritve policiji, da mora promet na mejnih prehodih tudi ob zaostritvi stavke potekati tekoče. Sicer pa naj bi pri stavki po njegovem mnenju mogoče celo bolj šlo za sindikalni prestiž v tekmovanju dveh policijskih sindikatov.

Stavkajoči policist bodo delali »minimum od minimuma«
Predsednik sindikata Radivoj Uroševič je povedal, da bodo stavkajoče pozvali, naj naredijo "minimum od minimuma" oziroma le tiste naloge, ki so zakonsko nujno potrebne. Razen na mejnih prehodih, kjer zaradi zelo poostrenega nadzora pričakujejo daljše čakalne dobe.

Daljše čakalne dobe
Zaradi zelo poostrenega nadzora na mejnih prehodih pa pričakuje daljše čakalne dobe. A minister za notranje zadeve Virant v tem primeru že napoveduje usmeritve policiji, da se to ne bo dogajalo. Sicer sledijo ustrezni ukrepi, je že vnaprej posvaril pred današnjim kolegijem pri premierki Alenki Bratušek.

Obveščanje tujcev, naj se ne ustavljajo v Sloveniji
Predstavnik PSS-ja Mitja Gregorc je razložil, da so bili doslej v sindikatu potrpežljivi do obljub države, zdaj pa bodo "te stvari malo drugače zastavili". Tuje državljane, zlasti tiste, ki bodo v času počitnic potovali na morje, nameravajo obveščati, "v kakšni državi so trenutno in da se tukaj ni smiselno ustavljati, saj da Slovenija še svojim državljanom ne nudi osnovnih človekovih pravic.«

Eden od glavnih vzrokov za zaostritev stavke je po Gregorčevih neizpolnjevanje rešitev iz sporazumov, podpisanih leta 2010 in 2012. PSS pa zahteva da se jim nekatera obljubljena sredstva tudi povrne, vendar se vlada o tem ne želi pogovarjati. Lani so tako dopustili, da se jim znižajo plače, vendar jim je vlada obljubila, "da je to to". Letos pa so ugotovili, da se spet posega v plače, kar se bo po njegovih besedah verjetno dogajalo, dokler ne bo gospodarske rasti.


Policisti bodo v okviru stavke odvračali turiste