Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novi generalni direktor Radiotelevizije (RTV) Slovenija Andrej Grah Whatmough je povedal, da se je glede prenašanja predsedovanja že sestal z direktorjem urada vlade za informiranje (Ukom) Urošem Urbanijo in pogajanja o projektu potekajo. Ukom je RTV Slovenija namreč pozval k oddaji ponudbe, kar je javni zavod po njegovih besedah tudi storil.

"Vse to poteka prepočasi," pa je pripomnila direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak. Pri tem je spomnila, da ne gre za programsko, ampak za storitveno komponento, ki jo je treba plačati.

"Kaj če Ukom ne bo plačal?" je podvomila Petra Ložar, ki jo je v programski svet imenoval DZ na predlog političnih strank. To bi bil potem lahko še en kamen okrog vratu RTV Slovenija, da se potopi, je posvarila.

Več govora o tem bo 31. maja, ko bo na dnevnem redu tudi obravnava možnosti za višji RTV-prispevek. Grah Whatmough je danes zagotovil, da bodo izhodišča lahko pripravljena do takrat.

Vodstvo javnega zavoda je v času prejšnjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca ministrstvu za kulturo pred dvema letoma predlagalo dvig RTV-prispevka za 7,84 odstotka oziroma za en evro, na znesek 13,75 evra. Kot argumente so navedli inflacijo in dvig plač zaposlenih v javnem sektorju.

Na ministrstvu so takrat dejali, da se prispevek resda že vrsto let ni usklajeval zaradi pomanjkljivosti zakona, ki ne predvideva tega avtomatizma. Toda treba je imeti dolgoročnejšo perspektivo, saj ad hoc rešitve, kot je na primer dvig prispevka, ne bodo celostno rešile problema glede dolgoročne vzdržnosti zavodovega poslovanja. Prispevek tako še vedno znaša 12,75 evra na mesec.