Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svetniki so se lotili nekaj manj obsežnih točk. Med drugim so vodstvu javnega zavoda priporočili, da z vlado doseže ustrezne rešitve glede dostopa do arhivskega gradiva.

Vlada je Nadzorni svet RTV Slovenije 11. februarja pozvala, da za potrebe predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja in dogodkov ob 30-letnici samostojnosti države celotno lastno avdiovizualno arhivsko gradivo šteje kot nekomercialno in skladno s tem omogoči brezplačen dostop razen stroškov razmnoževanja oz. posredovanja.

Po predlogu vlade naj se dostop do tega gradiva omogoči vsem, ki bodo vključeni v predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja oz. bodo izbrani na javnih razpisih in pozivih za pripravo in organizacijo dogodkov ter drugih projektov ob 30-letnici samostojnosti države.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je povedal, da je javni zavod vladi že odgovoril, da bodo dali na voljo ves arhiv za te dogodke. A treba bo urediti avtorske pravice, poleg tega pa se ne morejo strinjati, da bi arhive dajali na voljo komercialnim televizijam, je poudaril. Programski svet pa meni, da je treba doreči ustrezne rešitve skupaj z vlado.

Na seji so se dotaknili tudi javnega spletnega pogovora o medijski svobodi v Sloveniji, ki je potekal v petek v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije. Odločili so se za odziv v delu, ki se je nanašal na imenovanje novega generalnega direktorja javnega zavoda.

Skupini želijo sporočiti, da aktualnega generalnega direktorja Kadunca januarja niso predčasno razrešili, ampak so novega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha imenovali po rednem postopku.