Tanja Fajon je vodenje stranke kot v. d. prevzela od Dejana Židana. Foto: BoBo
Tanja Fajon je vodenje stranke kot v. d. prevzela od Dejana Židana. Foto: BoBo

Tanja Fajon je na klavzuri predlagala, naj SD kongres izpelje čim prej. Pojasnila je, da se je pripravljena potegovati za predsednico stranke s polnim mandatom, so pa po njenih besedah postopki seveda odprti tudi za vse druge kandidate. Širše vodstvo stranke se je strinjalo, da v stranki zaženejo postopke za kongres, ki bo predvidoma konec septembra ali oktobra.

Razprava članic in članov SD-ja je, kot so sporočili iz stranke, pokazala, da zaradi slabega vodenja države pod aktualno vlado, korupcijskih škandalov, nedelujočih ukrepih pomoči gospodarstvu in skrb vzbujajoči socialni sliki s 25 odstotkov več brezposelnih državljanov Slovenija potrebuje izhodno strategijo. Ta mora biti po mnenju Socialnih demokratov naravnana razvojno, okoljsko, vzdržno in solidarno.

V SD-ju so prepričani, da je oblast stranke SDS in preostalih treh koalicijskih partnerjev prebivalke in prebivalce Slovenije z ograjami, ki so jih postavili na Trgu republike, izrinila iz prostora svobodnega izražanja, javnega zbiranja ter potlačila dostojanstvo številnih posameznikov, civilnih združenj in nevladnih organizacij.

"Agresivno, avtoritativno in arogantno vodenje"

Prvih 100 dni aktualne vlade v SD-ju tako ocenjujejo izrazito kritično. Fajonova je dejala, da gre za obdobje "več kot 100 napak te vlade". "Na prvem mestu je izjemno agresivna, avtoritativna in arogantna komunikacija in vodenje predsednika vlade," je poudarila. Po njenih besedah namreč Janez Janša "prek medijev v lasti SDS-a vsak dan, tudi prek družbenih omrežij, z žalitvami in napadi na medije, pravosodje in protestnike vnaša razdor, nezadovoljstvo in vsesplošno jezo med državljani". Izrazila je skrb, da bi se zaradi tega zgodilo nasilje.

O prvih 100 dneh aktualne vlade je Fajonova dejala, da gre za obdobje
O prvih 100 dneh aktualne vlade je Fajonova dejala, da gre za obdobje "več kot 100 napak vlade". Foto: BoBo

Po njenih besedah je zaradi posledic epidemije covida-19 socialna in ekonomska slika v državi slaba, pri tem pa so ukrepi vlade nedelujoči. Spomnila je, da je SD vložil skoraj sto dopolnil, kako bi lahko nekatere zadeve izboljšali, a jih vlada ni upoštevala.

Pojasnila je, da so v SD-ju že čisto na začetku vladi predlagali drugačno logiko ukrepov, ki bi veljali za vse delodajalce, ne glede na to, ali so organizirani kot gospodarske družbe, samozaposleni, zavodi, društva, ustanove ali kmetje. S sistemom hibernacije bi podjetja in organizacije sami ocenili škodo v skladu z zmanjšanimi prihodki in denar dobili takoj ter ga glede na hitrost okrevanja v roku enega leta tudi vračali. S tem bi se izognili temu, kar se dogaja danes, da podjetja še po mesecu in pol od sprejetja zakona o poroštvih ne morejo do likvidnostnih sredstev.

Fajonova: Afera maske je simbol vlade

Afera maske, "za katero se skrivajo obrazi", je po besedah Fajonove simbol Janševe vlade. "Imamo okrnjen mednarodni ugled. Priča smo različnim dopisom vlade, ki blatijo ugled Slovenije v EU-ju, in to v času, ko bo država izjemno odvisna od prihodnjih evropskih sredstev," je dodala.

"Vlada, predvsem pa največja stranka SDS, sproža veliko ogorčenja tudi z obračunavanjem s pravosodjem, okoljskimi nevladnimi organizacijami in tako krnita ugled Slovenije v mednarodni skupnosti in odmikata Slovenijo od jedrnega dela EU-ja," je še pristavila.

Kritična je bila tudi do odnosa vlade do šolstva. "Če šolski sindikat ne sodeluje pri pripravi ukrepov in če so ukrepi v šolah nečloveški, je to velika neodgovornost vlade," je dejala. Dodala je, da vlada vlaga 780 milijonov evrov za orožje, hkrati pa ustavlja naložbe v šolstvu.

10-letni naložbeni sklad

Če želimo več od kozmetičnih popravkov in učinkov, potrebujemo po mnenju socialnih demokratov obsežen in ambiciozen investicijski načrt za vlaganja v javne storitve in javno infrastrukturo v zdravstvu, izobraževanju, prometu, znanosti, kulturi in športu ter dolgoročna in strateška vlaganja v energetsko in prehransko samozadostnost. Slovenija se mora pripraviti na prehod v brezogljično družbo in zmanjšati družbeno neenakost, so prepričani.

Te potrebe in priložnosti po mnenju socialnih demokratov zahtevajo dogovor o obsežnem, 10-letnem naložbenem skladu, vrednem približno 30 milijard evrov, kar so že predstavili na programskem kongresu SD-ja v Velenju leta 2019.

Nove okužbe

Fajonova se je v nagovoru dotaknila tudi pogostejših okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Po njenih besedah smo znova v času, ko ljudi postaja strah. Zato je pozvala k solidarnosti, medsebojni pomoči in spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Dodala je še, da je današnjo klavzuro SD-ja zaznamovala "izjemno dobra energija, veliko dobrih idej". Po njenih besedah je stranka enotna in povezana.

SD se pripravlja na jesenski kongres