Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Skozi projekt je bistvenega pomena oblikovati bolj vključujočo družbo, ki bo prepoznala pozitivne lastnosti kartice in prispevala k ozaveščanju nujnosti prilagoditev tako fizične dostopnosti kot tudi dostopnosti do informacij in storitev," so pojasnili.

Vseslovenska ozaveščevalna akcija bo potekala skozi medijsko kampanjo, usposabljanje za zaposlene na upravnih enotah, delavnice, seminarji za zaposlene na upravnih enotah in dejavnosti za mlade.

Srečanje s predsednikom vlade Robertom Golobom

Premier Robert Golob se je sestal s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije. Na sestanku so spregovorili o potrebnih rešitvah za ureditev področja položaja invalidov v družbi in pregledali dosedanje delo fokalne skupine v letu 2022–2023.

V zvezi s sistemskim financiranjem NSIOS-a so skupaj iskali ustrezno rešitev in se dogovorili, da bo to točka naslednje seje fokalne skupine. Predsednica NSIOS-a Mateja Toman je Golobu predstavila mednarodno sodelovanje z Evropskim invalidskim forumom ter ga povabila na srečanje s predstavniki Evropskega invalidskega foruma, ki bo predvidoma na začetku meseca maja v Ljubljani.

Zahvalila se je za podporo pri ureditvi zakona o volitvah, s katerim so vsi invalidi dobili pravico biti voljeni in voliti in mu predstavila projekt Vseslovenska akcija ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov.

Delavnice za otroke in mladostnike

Poseben poudarek projekta vseslovenske ozaveščevalne akcije bo namenjen otrokom in mladostnikom. Za vrtce, osnovne in srednje šole bodo pripravili delavnice, ki jih bodo izvajale invalidske organizacije, v katerih bo invalid predstavil svojo osebno zgodbo. Tako želijo otrokom in mladostnikom približati invalide, "ki so osebe takšne, kot vsi mi – ljudje". Predvidevajo tudi umetniške natečaje.

V okviru zaznamovanja mednarodnega dneva invalidov in ozaveščanja javnosti bodo v sodelovanju z različnimi invalidskimi organizacijami pripravili potujočo fotorazstavo, ki jo bodo postavili po različnih krajih po Sloveniji.

Organizirali bodo minišolo nastopanja, katere namen je zagotoviti in omogočiti varno okolje, v katerem slušatelji invalidi na zanimiv in kreativen način odkrivajo področje nastopanja, komunikacije, gledališča, ustvarjalne procese in razvijajo svoj osebni gledališki izraz minišola nastopanja bo potekala pod vodstvom izkušenega pedagoga. Udeleženci bodo pripravili tudi produkcijske nastope in zaključno predstavo.

Na podlagi rezultatov in analize projekta bodo nadgradili in izboljšali dejavnosti za pridobivanje novih ponudnikov in imetnikov EU-kartice ugodnosti za invalide.

Projekt financira EU v skladu s programom evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji.