V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok predlagajo, naj se predlog družinskega zakonika umakne iz zakonodajnega postopka. Foto: Thinkstock
V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok predlagajo, naj se predlog družinskega zakonika umakne iz zakonodajnega postopka. Foto: Thinkstock
Družina
Najspornejša določitev, ki jo vsebuje predlog zakonika, je možnost posvojitve otroka za istospolne partnerje. Foto: Thinkstock

V zadnjih dneh so poslanci, člani odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide in mediji prejeli številna elektronska pisma državljanov, ki izražajo ogorčenje in proteste, ker na torkovo sejo odbora ni vabljenih več predstavnikov zainteresirane javnosti, da bi lahko predstavili svoja stališča glede napovedanih sprememb družinskega zakonika.

Predsednica odbora in poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič je po svojih besedah na sejo "glede na prostorske zmožnosti povabila zadostno število predstavnikov zainteresiranih javnosti, ki lahko reprezentativno predstavijo različna stališča civilne družbe." A s tem se ne strinjajo v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok, kjer trdijo, da bi na seji rado sodelovalo vsaj še 140 ljudi.

Razpravo bi želeli v veliki dvorani
Predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju so zato posredovali prošnjo, da bi sejo odbora organizirali v največji dvorani državnega zbora, a je ta odgovoril, da prostorske in organizacijske zmožnosti DZ-ja ne omogočajo, da bi se seje udeležili vsi, ki to želijo, "seveda pa lahko svoja stališča, pripombe in predloge še vedno posredujejo odboru v elektronski ali papirni obliki."

Elektonska sporočila tako zdaj "dežujejo", saj je Aleš Primc, vodja civilne iniciative, na njihovi spletni strani objavil navodila, kako lahko državljani izrazijo svoj protest. "Ne gre za to, da bi mi kar koli organizirali ali ljudi silili k pošiljanju. Ljudem smo samo pomagali to narediti, dali smo jim navodila. Ker so razumeli, da gre zares, so se odzvali," je za MMC pojasnil Primc.

"Nikoli se razprava ni omejevala tako radikalno"
Poudaril je, da poslovnik omogoča predstavitev mnenja posameznim strokovnjakov in članom zainteresirane javnosti in "splošna praksa DZ-ja je bila, da se razprava na seji odbora ni omejevala tako radikalno kot se zdaj". Po njegovih besedah je namreč predsednica odbora povabila precej več tistih, ki podpirajo predlog družinskega zakonika, kot tistih, ki mu nasprotujejo.

"To očitno dela z namenom, da strokovna in laična javnost v državnem zboru ne bi mogla kakovostno predstaviti argumentov." Sam je sicer na sejo vabljen in zatrdil je, da se je bo udeležil in predstavil stališča civilne iniciative proti predlogu.

Kdo vse je na sejo povabljen, lahko preverite tukaj.

Javna predstavitev mnenj je že bila izvedena
Poslanka Černak Megličeva je navedene očitke že zavrnila in pojasnila, da je bila o predlogu zakonika izvedena tudi javna predstavitev mnenj, na kateri so imeli tako posamezniki kot predstavniki zainteresiranih javnosti možnost izraziti svoje mnenje in konkretne predloge.

"Koga se lahko povabi na sejo, pa je v izključni pristojnosti predsednika delovnega telesa, ki se odloča tudi na podlagi strokovnih argumentov in možnega prispevka h kvaliteti razprave na seji odbora in seveda tudi prostorskih možnosti," je zatrdila.

Torkova seja odbora je javna, zato jo je predsednica po njenih besedah namenoma sklicala v veliki dvorani na Tomšičevi, saj je tam omogočen neposredni televizijski prenos in s tem možnost spremljanja seje vsem zainteresiranim.