Primc od ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika ponovno zahteva, naj
Primc od ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika ponovno zahteva, naj "slab in nestrokovno pripravljen" predlog zakonika umakne iz postopka. Foto: MMC RTV SLO

Vodja iniciative Aleš Primc je na novinarski konferenci povedal, da je tožilstvo mnenje o predlogu družinskega zakonika pripravilo že konec oktobra lani, a v dokumentaciji povezani z družinskim zakonikom, ki jo je civilna iniciativa zahtevala od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, tega mnenja ni bilo.

Tožilstvo: Rešitve so prenagljene
Peter Štrbenk
, ki skrbi za pravne zadeve iniciative, je prepričan, da je hotelo ministrstvo to mnenje zatajiti. "Zahtevali smo vse odzive, a edini, ki je manjkal, je bil ta. Zakaj ravno ta?" se sprašuje. Primc pa pravi, da ga ne bi presenetilo, če bi bil del gonje, ki se v zadnjem času dogaja proti generalni državni tožilki Barbari Brezigar, povezan z mnenjem tožilstva o družinskem zakoniku.

Tožilstvo v mnenju sicer obravnava vprašanje, ali je ustavno dopustno otroku z zakonom odvzeti pravico do matere in očeta in poleg spremenjeni definiciji družine nasprotuje tudi izenačitvi zakonske in istospolne zveze ter posvojitvi otrok v istospolne zveze. Po njihovem mnenju so rešitve v predlogu prenagljene, saj bi bilo treba izvesti strokovno analizo.

Kdo je pripravil predlog družinskega zakonika?
Iz dokumentacije in odločbe informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki je iniciativi omogočila dostop do informacij javnega značaja z ministrstva, je po Primčevih besedah razvidno tudi, da ministrstvo nima nikakršnih dokumentov v zvezi s pripravo družinskega zakonika.

"Ministrstvo ni oblikovalo niti interne strokovne delovne skupine, ki bi pripravila predlog družinskega zakonika. Ker ni bilo strokovne delovne skupine, ni nobenih zapisnikov sestankov, prav tako ne obstajajo nikakršni zapisniki o kakršnih koli sestankih na temo priprave družinskega zakonika," opozarja Primc.

"To, kar je ministrstvo dalo iz rok, je sramota"
Ker je bil po besedah Primca predlog zakonika pripravljen nestrokovno, je ponovno predlagal njegov umik iz parlamentarne obravnave. "Od Svetlika pričakujemo, da umakne zakon, ki je bil tako slabo pripravljen na njegovem mninistrstvu. To, kar je ministrstvo dalo iz rok, je sramota," je prepričan Primc ob tem pa zatrjuje, da bo civilna iniciativa izkoristila "vse demokratične možnosti, da sporni družinski zakonik ne bo uveljavljen".

Povedal je, da je zakonodajno-pravna služba državnega zbora pri skoraj 140 členih oz. 45 odstotkih vseh členov predloga zakonika ugotovila, da jih je treba popraviti. "Ministrstvo naj si vzame čas, preuči vse predloge in pripravi nov, boljši zakon," poziva Primc.

"Načrtujemo, da bomo zbrali 100.000 podpisov"
Civilna iniciativa od oktobra zbira podpise za peticijo za družino in otrokovo pravice, ki jo je v dobrega pol leta podpisalo 40.000 ljudi. Če bo državni zbor nadaljeval dejavnosti v zvezi z družinskim zakonikom, pa vodja civilne iniciative pravi, da načrtujejo nadaljnje zbiranje podpisov in upajo, da jih bodo zbrali prek 100.000.