Romana Lesjak. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Romana Lesjak. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Nagrado za najprostovoljko, zaposleno v javni upravi, je prejela županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, "ki s svojo neprecenljivo energijo, čutom za ljudi in neutrudnim delom prispeva h kakovostnejšemu življenju krajanov. S svojo neuklonljivo voljo je v času poplav, ki so za vedno spremenile podobo kraja, pokazala, kako deluje kot odločna in predana voditeljica, ki s srcem vodi skupnost". V letu 2023 je opravila 1540 ur prostovoljskega dela.

Najprostovoljec, zaposlen v javni upravi v letu 2023, je postal višji policist-kriminalist na policijski postaji Trbovlje Timotej Funkel. Po navedbah Slovenske filantropije in Združenja za promocijo prostovoljstva je Funkel že 11. leto predsednik Gasilske zveze Hrastnik, ob tem organizira in vodi tabor gasilske mladine. Kot predsednik nadzornega odbora v Lovskem društvu Dol pri Hrastniku je aktiven pri vseh delovnih akcijah v lovišču in pri vsakoletni organizaciji srečanja pripadnikov Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja in Združenja Sever na Kopitniku. Sodeloval je pri odpravi posledic poplav v svoji občini in drugje. V letu 2023 je opravil več kot 880 ur prostovoljskega dela.

Posebno priznanje za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju humanitarnega dela je prejel upravnik na policijski postaji Cerknica Luka Zalokar, sicer operativni član jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije. Zalokar je vodil reševalnih akcij iz Vranjedolske in Križne jame, sodeloval je tudi pri raziskavah najgloblje slovenske jame, globoke 1532 metrov, kar je še vedno državni slovenski jamarski rekord v globini. V letu 2023 je opravil več kot 880 ur prostovoljskega dela.

Nagrado za najmentorja in mentorico prostovoljcev sta prejela prostovoljka v programu Starejši za starejše Karlina Mermal in mentor ekipam prve pomoči iz Rdečega križa Slovenije Stojan Bolič.

Za najboljši projekt medgeneracijskega prostovoljstva v letu 2023 je bil nagrajen Unicefov projekt punčke iz cunj. Pri izvedbi projekta je sodelovalo 1000 prostovoljcev, ki so v letu 2023 opravili 36.155 prostovoljskih ur, v projekt pa so se vključile tudi različne druge skupine prostovoljcev, od pedagoških delavcev do znanih oblikovalcev, varovank iz zavoda za prestajanje zaporni kazni ter študentov Fakultete za dizajn.

Slovenska filantropija je skupaj z Društvom novinarjev Slovenije podelila tudi nagradi za najboljšo prostovoljsko zgodbo, ki jo je v Kočevju prejela novinarka Neža Šabanovič Grmšek s portala ZON.si za prispevek Na ulici izgleda povsem normalno, niti sanja pa se nam ne, kakšno bitko bije znotraj. Pisala je o prostovoljki Tinkari Anžur, ki v okviru Hospica pomaga žalujočim otrokom.

V Kočevju so podelili tudi nagrade junaki našega časa, ki jo je letos prejelo 39 osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov. Nagrado prostovoljstvu prijazne občine pa je prejelo 43 občin.

Častna pokroviteljica slovesnega dneva prostovoljstva je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar. 25. nacionalni teden prostovoljstva, v sklopu katerega poteka slovesni dan prostovoljstva, se je začel v ponedeljek. Namenjen je ozaveščanju najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. Med tednom se bodo prostovoljske organizacije predstavljale po celotni državi.

Priznanja izjemnim prostovoljcem