Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Tokrat so nedosegljive spletne strani nekaterih mestnih občin. Verjetno gre za nadaljevanje t. i. DDoS-napadov, ko napadalci poskušajo z obsežnim prometom zasititi strežnik. Gre za tehnično nezahtevne napade, ki jih navadno izvajajo t. i. botneti oziroma omrežja okuženih naprav. Cilj takšnih napadov je vzbujanje pozornosti in strahu v javnosti.

Kot je na redni novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković, so o napadu na spletno stran občine obvestili policijo. Stran trenutno deluje normalno.

O kibernetskih napadih je sicer prejšnji teden poročalo tudi več državnih ustanov in podjetij. Med drugim je bil nedosegljiv vladni portal gov.si, spletna stran Agencije za varstvo konkurence, spletna stran Banke Slovenije in Varuha človekovih pravic. Nedosegljiva je bila med drugim tudi spletna stran predsednice republike.

Kot je v četrtek dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk, so bile spletne strani tarče napadov onemogočanja storitev oziroma DDoS-napadov.

Kot je razkril državni sekretar, je predsednik vlade Robert Golob zagotovil tudi dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve sektorja za kibernetsko varnost.