Prizor z ene od lanskih sej ESS-ja. Foto: BoBo
Prizor z ene od lanskih sej ESS-ja. Foto: BoBo

Današnja seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) je imela na dnevnem redu tako vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu kot predlog opozicijskih strank SD in SAB o slovenskih demografskih rezervah, predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je državni zbor predložil državnemu svetu, vprašanje sklada za sofinanciranje pokojninskega in invalidskega zavarovanja in tudi točko o pomenu in vlogi socialnega dialoga v državi.

Na ministrstvu odhod obžalujejo

Na ministrstvu za delo so pojasnili, da je ministra Janeza Ciglerja Kralja na seji nadomeščal državni sekretar Cveto Uršič, kot to omogočajo pravila o delovanju ESS-ja. Uršič je v imenu ministra predlagal, da se točka dnevnega reda o socialnem dialogu, ob kateri so socialni partnerji želeli ministrovo sodelovanje, preloži. Predstavniki delodajalcev so to sprejeli, predstavniki delojemalcev pa zavrnili in sejo zapustili, kar pa na ministrstvu obžalujejo.

Predstavniki delodajalcev so medtem presenečeni nad potezo sindikatov. Točke o pomenu in vlogi socialnega dialoga v državi, ki je bila prva na dnevnem redu današnje seje, niso namreč želeli niti odpreti, je za STA dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. "To je treba urediti že tedaj, ko se pripravlja dnevni red, ne pa šele takrat, ko se seja že začne in smo že vsi zbrani," je prepričan.

Podrobnosti sindikati ne želijo pojasnjevati pred ponedeljkom

Sindikati so v zadnjih tednih že večkrat izrazili nezadovoljstvo nad potekom socialnega dialoga v trenutnih razmerah, ki jih zaznamuje tudi epidemija covida-19. Nezadovoljni so tako npr. bili, ker je vlada le nekaj ur po tistem, ko je svoj zakonski predlog za vzpostavitev demografskega sklada predstavila socialnim partnerjem, tega tudi sprejela in poslala v DZ.

Predsednik vlade Janez Janša je te kritike takrat označil kot veliko sprenevedanje, saj da je vlada zelo jasno povedala, da bosta o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu vzporedno tekli razpravi v DZ-ju in v okviru ESS-ja in da je vlada odprta za dobre predloge do konca postopka.

Sorodna novica Sindikati od Janše želeli zagotovila o socialnem dialogu

Predčasno so pred dnevi zapustili tudi zadnja usklajevanja socialnih partnerjev o predlogu petega protikoronskega zakona, ki je bil v četrtek sprejet v DZ-ju. Takrat jih je med drugim motilo, da je vlada vanj vključila določilo, da bo v razpis za skrajšanje čakalnih vrst vključila tudi zasebne ponudnike zdravstvenih storitev, zmotile so jih tudi prvotne zamisli o posebnem dodatku za večjo delovno učinkovitost pri opravljanju javne zdravstvene službe za zdravnike in medicinske sestre.

Kaj je bil razlog za tokratni predčasni odhod s seje, bodo sindikalne centrale povedale na ponedeljkovi novinarski konferenci, pred tem pa zadeve ne želijo podrobneje pojasnjevati, je za Slovensko tiskovno povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Sorodna novica V Pergamu za umik zakona o demografskem skladu, KPK opozarja na pomanjkljive rešitve