Danes se bo iztekel rok za plačilo 130 milijonov vrednega posojila Infond Holdinga Boška Šrota NLB-ju, ki je zavarovano z 12 odstotki delnic Mercatorja in 20 odstotki Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Danes se bo iztekel rok za plačilo 130 milijonov vrednega posojila Infond Holdinga Boška Šrota NLB-ju, ki je zavarovano z 12 odstotki delnic Mercatorja in 20 odstotki Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Jani Soršak
Urad za varstvo konkurence, ki ga vodi Jani Soršak, je pred kratkim ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja. Uvedel pa je nov postopek presoje koncentracije proti Infond Holdingu in sprejel odločbo o prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje družba. Foto: MMC RTV SLO
Novo v Infondu in Istrabenzu

NLB bo zato sprožil postopke unovčitve zavarovanj. Kot je znano, je Šrotov Infond 130-milijonsko posojilo zavaroval z 12,5 odstotki delnic Mercatorja in 20 odstotki Pivovarne Laško. NLB naj bi tako že v četrtek začel s postopkom prodaje 12,5 odstotka Mercatorja in petine Laškega. Po neuradnih virih naj bi banka omenjena deleža prodala na dražbi.

V torek so v krogih blizu Pivovarne Laško, katere večinski lastnik je Infond Holding, sicer pojasnili, da se o vračilu posojila (reprogramiranje tega je sredi aprila z vrha NLB-ja odneslo predsednika uprave Draška Veselinoviča) še dogovarjajo.

Po poročanju Radia Slovenija pa je mogočih več razpletov: ali bo zastavljene delnice zasegel NLB ali bo Šrot najel novo posojilo pri tuji banki in poplačal posojilo NLB-ja in ostal njihov lastnik, ali bo pravno izpodbijal zaseg zastavljenih delnic, ali pa kaj četrtega. Možnosti so še odprte, vendar pa je glede na poročanje Radia Slovenija najverjetnejši razplet NLB-jev zaseg zastavljenih delnic in priprava na javno prodajo obeh svežnjev delnic.

Med zainteresiranimi kupci bi bila tudi posebna družba za upravljanje v nastajanju (v okviru Kapitalske družbe), še predtem pa naj bi se NLB s Hypo banko in Unicreditom dogovoril o skupnem nastopu, ki bi bil dobičkonosnejši za vse tri. Pri tem je treba spomniti, da sta obe tuji banki skoraj desetino Mercatorja zasegli Istrabenzu, ko tudi ta ni mogel poplačati posojil.

Unicredit banka v dvojni vlogi
Unicredit banka se po poročanju medijev poleg vloge morebitnega prodajalca Mercatorja pojavlja še v drugi vlogi. Po pisanju Financ je namreč mogoč tudi naslednji razplet dogodkov: NLB sicer formalno začne prodajo zastavljenih deležev Mercatorja in Pivovarne Laško, a to traja nekaj časa. Medtem pa bi se Boško Šrot dogovoril za novo posojilo v Švici, menda pri enemu izmed skladov Unicredita, in nato NLB-ju nakazal denar do 25. junija.

Čeprav viri na NLB-ju zatrjujejo, da roka za plačilo posojila nikakor ne bodo podaljšali, imajo dolžniki to možnost po zakonu, še pišejo v finančnem dnevniku. Prav ta namera pa naj bi bila razlog za pogoste sestanke Šrotovih odvetnikov z varuhom konkurence Janijem Sorškom.

Pogovori Laščanov in Sorška še niso končani
Kot smo že pisali, se Laščani s Sorškom dogovarjajo o pogojih oz. zavezah, pod katerimi bi urad za varstvo konkurence dovolil prodajo 23 odstotkov Mercatorja v lasti Infond Holdinga v zameno za soglasje urada pri prevzemu Pivovarne Laško.

Spomnimo, da je urad za varstvo konkurence pred kratkim ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja. Uvedel pa je nov postopek presoje koncentracije proti Infond Holdingu in sprejel odločbo o prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje družba.

A. Me./E. S.

Novo v Infondu in Istrabenzu