"Tista peščica protestnikov, ki krši zakon in ogroža javni red in mir ter varnost in zdravje ljudi, mora za svoja dejanja odgovarjati," je prepričan miniser za notranje zadeve. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Gregor Virant tako zavrača pobudo gibanja Vseslovenska ljudska vstaja o pomilostitvi vseh vstajnikov, ki je bila 19. septembra posredovana predsednici vlade, ministroma za notranje zadeve in pravosodja ter vsem poslancem.

Predlagali so namreč, da bi se ustavili vsi postopki proti vstajnikom, odpravile naj bi se vse sodne obsodbe in plačilni nalogi.

Izgredniki morajo za svoja dejanja odgovarjati
"Nedvoumno mora biti pravica do legitimnih protestov zagotovljena. Verjamem, da velika večina protestnikov svojo voljo izraža mirno in dostojanstveno. Tista peščica protestnikov, ki krši zakon in ogroža javni red in mir ter varnost in zdravje ljudi, pa mora za svoja dejanja odgovarjati,"
pa je vstajnikom odgovoril Virant.

"Gibanju Vseslovenska ljudska vstaja predlagam, naj se tudi samo oddalji od posameznikov, ki izrabljajo spontanost svobodnega izražanja mnenja na vstajah kot priložnost za izražanje nasilja, nestrpnosti in drugih nesprejemljivih oblik vedenja," je minister še zapisal v odgovoru na pobudo vstajnikov, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve danes objavilo na spletu.

Pravično sojenje da, amnestija ne
Na pobudo vstajnikov so se sicer odzvali tudi v Solidarnosti ter v Odboru za pravično in solidarno družbo, ki so bili tudi redni udeleženci vstaj. Z amnestijo in spreminjanjem zakonov se ne strinjajo, zahtevajo pa pošteno in pravično sojenje vstajnikom.