Anton Guzej je zadostno število glasov dobil v drugem krogu glasovanja. Foto: RTV SLO
Anton Guzej je zadostno število glasov dobil v drugem krogu glasovanja. Foto: RTV SLO
Tabela člnov, ki so podprli Guzeja
Guzej je dobil prepričljivo večino glasov. Foto: RTV SLO

Guzej je bil izvoljen šele v drugem krogu, prejel je 19 glasov, njegova protikandidata Igor Kadunc in Aleks Štakul pa 6 oziroma 2 glasova. Guzej, diplomirani ekonomist, prihaja iz Celja, kjer je zaposlen kot direktor Avta Celje. Poudaril je, da ne pripada nobeni politični stranki.

Novi generalni direktor se je moral ob predstavitvi spopasti z očitki, da je predvsem finančnik, ki ne pozna radia in televizije. Povedal je, da je brez dobrih svetovalcev njegovo delo že zdaj obsojeno na propad.

Guzej je v svojem programu predstavil možnost združevanja programov radia in televizije, kar naj bi bilo uresničljivo s prihodom digitalizacije. Odpuščanj v javnem zavodu ni želel napovedati. Zmaga pri kandidaturi ga je presenetila, kar je komentiral z besedami:"Edini kandidat sem, ki nisem iz Ljubljane."

Guzej ne potrebuje soglasja DZ-ja
Po novem zakonu o RTV Slovenija generalni direktor za svojo potrditev ne potrebuje več soglasja DZ-ja. Tako bo Guzej svojo funkcijo nastopil takoj, čeprav je sam napovedal, da za menjavo službe potrebuje nekaj časa.

Javna razpisa za direktorja radia in direktorja televizije bosta objavljena v 14 dneh.

8 kandidatov za eno mesto
Za mesto direktorja javnega zavoda se je potegovalo osem kandidatov. Poleg Guzeja še Igor Kadunc, Tadej Labernik, Marjan Rekar, Boris Remškar, Aleks Štakul, Dragan Trivič in Vladimir Vodušek. Funkcijo vršilca dolžnosti direktorja je do zdaj opravljal Aleks Štakul.