Fillija je programski svet RTV Slovenija za novega generalnega direktorja imenoval na seji 25. maja 2010. Foto: Stane Sršen
Fillija je programski svet RTV Slovenija za novega generalnega direktorja imenoval na seji 25. maja 2010. Foto: Stane Sršen

Novi generalni direktor zavoda Marko Filli je ob prevzemu funkcije poudaril, da se bo zavzemal za odgovorno in pošteno, predvsem pa zakonito delo, v prid in korist vseh v javnem zavodu, gledalcev in poslušalcev ter drugih uporabnikov RTV-storitev.

V kakšnem finančnem stanju in kondiciji je javni zavod, bosta z dozdajšnjim v. d. generalnega direktorja Antonom Guzejem pregledala čez nekaj tednov, ko bodo znani podatki o poslovanju za obdobje januar–maj 2010. Guzej za zdaj namreč ostaja na RTV Slovenija.

Guzej vložil tožbo
Z imenovanjem novega človeka na vrh javnega zavoda se bo ukvarjalo še sodišče. Guzej je namreč vložil tožbo zaradi "arogance dela programskega sveta", saj bi po njegovih besedah moral Filli za izvolitev dobiti absolutno večino glasov programskega sveta, torej vsaj 15 glasov, dobil pa jih je 14. Dodal je, da tožba ni uperjena proti Filliju osebno.

Filli pa pravi, da je bil za novega generalnega direktorja imenovan v skladu z zakonom RTVS, "ki je najvišji akt na pravnem področju in je bil celo potrjen na referendumu". "Žal pa se opaža, da je v statutu, poslovniku napaka, ki jo bo treba uskladiti z zakonom. Menim, da je bilo moje imenovanje legitimno, če pa bo sodišče odločilo drugače, bom spoštoval to odločitev. Do tistega trenutka pa bom izvajal to funkcijo," je dodal.