Nuncij je stalni diplomatski predstavnik Vatikana v neki državi. Foto: EPA
Nuncij je stalni diplomatski predstavnik Vatikana v neki državi. Foto: EPA

Jean-Marie Antoine Joseph Speich se je rodil 15. junija 1955 v francoskem Strasbourgu. Leta 1979 je v Strasbourgu diplomiral iz teologije, leta 1982 je v Rimu diplomiral iz dogmatične teologije, leta 1983 pa iz kanonskega prava prav tako v Strasbourgu.

V duhovnika je bil posvečen 9. oktobra 1982, med letoma 1982 in 1984 je opravljal duhovniško službo v župniji St. Vincent de Paul v strasbourški nadškofiji. Izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo je začel leta 1984 in ga sklenil leta 1986, medtem pa je leta 1984 pridobil magisterij, leta 1986 pa doktorat iz kanonskega prava.

Med letoma 1986 in 2008 je služboval na apostolskih nunciaturah na Haitiju, v Nigeriji, Boliviji, Kanadi, Nemčiji, Veliki Britaniji, Egiptu, Španiji in Andori ter na Kubi. Od leta 2008 je bil odgovoren za frankofonski oddelek pri državnem tajništvu Svetega sedeža.

Papež Frančišek mu je 24. oktobra 2013 podelil škofovsko posvečenje in naziv naslovnega nadškofa kraja Sulci v Italiji ter ga istega leta imenoval za apostolskega nuncija v Gani.
Papež ga je danes imenoval tudi za predstavnika Svetega sedeža na Kosovu.

Speich govori alzaški, francoski, nemški, italijanski, angleški in španski jezik ter razume portugalsko, flamsko, latinsko in grško, so še sporočili s Slovenske škofovske konference.
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v imenu Slovenske škofovske konference poslal čestitko novoimenovanemu nunciju, mu v imenu lokalne Cerkve izrazil obilo božjega blagoslova pri delu ter mu izrekel dobrodošlico v Sloveniji.

Januzs končal delovanje v Sloveniji
Speich bo na položaju vatikanskega odposlanca nasledil poljskega nadškofa Juliusza Janusza, ki ga je 10. februarja 2011 za apostolskega nuncija v Sloveniji imenoval tedanji papež Benedikt XVI.

Papež Frančišek imenoval novega nuncija v Sloveniji