Poslanec SDS-a Danijel Krivec naj bi diplomiral s skoraj identično nalogo kot njegov prijatelj Stojan Kragelj. Foto: BoBo
Poslanec SDS-a Danijel Krivec naj bi diplomiral s skoraj identično nalogo kot njegov prijatelj Stojan Kragelj. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek naj bi v svojem magistrskem delu citirala stavek iz strokovnega članka brez ustrezne navedbe vira. Foto: BoBo

V magistrski nalogi začasne vodje PS-ja in kandidatke za novo mandatarko Alenke Bratušek naj bi bila sporna poved, ki je identična povedi v strokovnem članku Martine Trbanc, čeprav Bratuškova članka ni navedla med viri.

Identičen stavek brez navedbe vira
Bratuškova je magistrirala leta 2006 na fakulteti za družbene vede. V njeni magistrski nalogi z naslovom Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod pa je med drugim o liberalnem tipu državne blaginje zapisala, da je "zanj značilno majhno število univerzalnih socialnih programov in skromno socialno zavarovanje", kar je identičen prepis iz članka Martine Trbanc, ki pa med viri ni naveden.

Na očitke o plagiatorstvu Alenke Bratušek se je odzval vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer, ki je dejal, da so to "smešne in prozorne stvari". Ob tem je Möderndorfer še dejal, da do glasovanja o konstruktivni nezaupnici pričakuje še kaj novega: "Mogoče bo dobila še kakega ljubimca."

Krivec: Nisem prepisoval, temveč pomagal
Očitki o plagiatorstvu pri diplomskem delu pa letijo tudi na poslanca SDS-a in nekdanjega župana Bovca Danijela Krivca. Ta je leta 2002 diplomiral na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, pri čemer pa naj bi bila njegova diploma po naslovu in več odstavkih identična nalogi, s katero je leto prej na višji strokovni šoli za elektroenergetiko diplomiral Krivčev prijatelj Stojan Kragelj.

Krivec je očitke o plagiatorstvu zanikal in dejal, da je svojo nalogo v celoti izdelal sam, podobnost s Kragljevo diplomsko nalogo pa Krivec utemeljuje s tem, da je Kraglju, ki je moral diplomirati na zahtevo družbe, v kateri je bil zaposlen in je študiral ob delu, zgolj pomagal pri izdelavi njegovega diplomskega dela. Danes pokojnemu Kraglju naj bi tako pri izdelavi diplome pomagalo več sodelavcev, Krivec pa dodaja, da je sam svoje delo napisal pred Kragljem, a je diplomiral pozneje.

Po mnenju Krivca gre pri očitkih o plagiatorstvu za gonjo, s katero se skuša diskreditirati poslance. Dodal je še, da je takoj ob objavi v medijih poslal zahtevo na fakulteto, naj preverijo njegovo diplomsko delo, pri čemer že vnaprej ve, kakšen bo odgovor.