Štefaneca smo poklicali za komentar, a je vljudno odklonil rekoč, da bo na vsa vprašanja odgovarjal jutri, ko bo tudi uradna predstaviitev kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Štefaneca smo poklicali za komentar, a je vljudno odklonil rekoč, da bo na vsa vprašanja odgovarjal jutri, ko bo tudi uradna predstaviitev kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Tako nov predsednik KPK-ja kot njegova namestnika so diplomirani pravniki. Foto: BoBo
Predsednik Pahor v aktu podpisovanja ukaza o imenovanju novega senata KPK-ja. Foto: UPRS
V boj proti korupciji odvetnik Boris Štefanec

Štefaneca smo poklicali za komentar, a je vljudno odklonil rekoč, da bo na vsa vprašanja odgovarjal jutri, ko bo tudi uradna predstaviitev kandidatov. Za njegova namestnika je Pahor imenoval Jurija Fermeta in Darka Stareta. Štefanec je univerzitetni diplomirani pravnik, odvetnik v Murski Soboti, Ferme je univerzitetni diplomirani pravnik z doktoratom s področja družbenih ved, policijski svetnik pri generalnem direktorju policije.
Stare pa je univerzitetni diplomirani pravnik, vodja službe za nadzor in preiskave pri komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Pred tem pa je med drugim deloval tudi kot pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, med letoma 2007 in 2010 pa je deloval kot namestnik direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova).

Izbirna komisija za izbiro predsednika KPK-ja je v sredo zvečer predsednika republike obvestila, da je končala svoje delo in tako končala mandat. Med 13 prijavljenimi kandidati jih je 10 izkazalo izpolnjevanje formalnih pogojev. Komisija je ocenila tudi primernost teh desetih in predsedniku republike za položaj predsednika KPK-ja predlagala Borisa Štefaneca.

Sedanje vodstvo novo pozdravlja
Imenovanje novega vodstva KPK-ja sedanje vodstvo v odstopu pozdravlja. Kot so zapisali v izjavi za medije, bo nov senat komisije mandat nastopil dne 31. 3. 2014, v vmesnem času pa komisija deluje nemoteno.

Senat v odstopu se bo v najkrajšem času sešel z novoimenovanim senatom z namenom izvedbe učinkovite in vsebinske primopredaje poslov, so dodali. "Našim naslednikom želimo vse dobro," poudarjajo v vodstvu v odstopu.

Za Janšo nadaljevanje udbovske kontinuitete, PS ponuja podporo
V največji vladni stranki PS so sporočili, da je pomembno, da je Pahor imenoval nov senat, ki lahko pričakuje zanesljivo podporo PS-ja in celotne vlade. "Upamo na sodelovanje s senatom, ki bo v Sloveniji učinkovito zmanjšalo tveganje korupcije tako v javnem sektorju kot v širši družbi," so navedli v PS-ju.
Prvi se je le nekaj minut po objavi podatka o novi sestavi senata KPK-ja na družbenem omrežju Twitter odzval predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. "Udbovska kontinuiteta v KPK zagotovljena," je zapisal in dodal, da je bil Stare motor spornega ravnanja komisije v številnih postopkih.
Lukšič jim želi nadaljevanje dobro začetega dela
Prvak DL-ja Gregor Virant je navedel, da pozna oba namestnika predsednika KPK-ja, in meni, da sta "odlična izbira", Štefaneca pa ne pozna. Ga pa pozna vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša. Njegove strokovnosti ni želel ocenjevati, glede na njuno sodelovanje pred leti pa ga ocenjuje kot pozitivno osebnost. Meni še, da ga čaka zelo mukotrpno in nič kaj prijetno delo.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec imen novega vodstva KPK-ja ne pozna, a je dejal, da ima zaupanje, da so izbrane prave osebe. Ob tem je izrazil tudi pričakovanje, da bo novo vodstvo svoje delo opravljalo korektno, nepolitično in v skladu z zakoni, zlasti pa bi se moralo lotiti korupcije v zdravstvu. V SD-ju pa prihodnjemu vodstvu KPK-ja želijo, da bi se uspešno borili proti korupciji in nadaljevali dobro začeto delo svojih predhodnikov, je dejal predsednik stranke Igor Lukšič.
Dobovšek: Manj represije
Po mnenju profesorja Bojana Dobovška na fakulteti za varnostne vede mora novo vodstvo KPK-ja preusmeriti delovanje organa, ki postaja vse bolj represiven. "V zadnjem času se komisija vse bolj spreminja v represivni organ. Ima vedno več represivnih pooblastil in zato postaja vedno bolj podobna drugim državnim institucijam, ki odločajo stopenjsko in pri katerih se je na odločitve mogoče pritožiti," je povedal Dobovšek.
Po njegovem mnenju je tovrstna vloga KPK-ja zgrešena in ni skladna z idejami mednarodnih konvencij, predvsem konvencije Združenih narodov, po katerih naj bi bila tovrstna komisija predvsem preventivni organ. Dobovšek je tako novemu vodstvu KPK-ja svetoval, naj deluje predvsem preventivno, se odloča transparentno in vse obravnava enako.

V boj proti korupciji odvetnik Boris Štefanec