Zidanšek je pred kongresom umaknil svojo kandidaturo, za vnovično soglasje pa se je odločil, ker je na kongresu začutil širšo podporo, nagovorjen pa je bil z različnih strani. Foto: Twitter/SLS
Zidanšek je pred kongresom umaknil svojo kandidaturo, za vnovično soglasje pa se je odločil, ker je na kongresu začutil širšo podporo, nagovorjen pa je bil z različnih strani. Foto: Twitter/SLS

Marko Zidanšek je član SLS-a od leta 1990, do zdaj pa je v stranki opravljal naloge predsednika celjskega občinskega odbora in člana izvršnega odbora SLS-a. Od leta 1998 je mestni svetnik v Celju, tri mandate je bil celjski podžupan, trenutno pa je pooblaščenec celjskega župana. Po izobrazbi je magister znanosti s področja državnih in evropskih študij, zaposlen pa je kot direktor celjskega Simbia.

Aleksandar Čotrić spo
Delegate SLS-a je pozdravil tudi podpredsednik prijateljske stranke, Srbskega pokreta obnove (SPO) Aleksandar Čotrić (SPO še vedno vodi Vuk Drašković). Foto: Twitter/SLS
Franc Bogovič
Bogovič želi, da se zdaj v stranki pogovorijo odkrito, z rokami na mizi, brez zakulisnih igric, in ugotovijo, kako naprej. Foto: Twitter/SLS
Marko Zidanšek je novi predsednik SLS-a
SLS izbira novega predsednika

Novi predsednik SLS-a je dobil 74 glasov podpore, njegov protikandidat Damjan Medved pa 59 glasov podpore. Novi podpredsedniki SLS-a pa so postali Primož Jelševar, Jasmina Opec in Franc Rozman.

Zidanšek je sicer pred kongresom umaknil svojo kandidaturo, za vnovično soglasje pa se je odločil, ker je na kongresu začutil širšo podporo, nagovorjen je bil z različnih strani. Ob odkrito izraženi podpori se je odločil vnovič podati soglasje h kandidaturi.

Pred izvolitvijo se je moral zagovarjati zaradi vpletenosti v domnevno sporne posle pri poslovanju Premogovnika Velenje. Na obtožbe je odgovoril, da je od omenjenih dogodkov minilo leto dni, sam pa ima pri tem povsem čisto vest. "Pristojni organi naj opravijo svoje delo, s tem nima nobenih težav," je dejal in dodal, da je v Sloveniji lahko vsakomur marsikaj očitano, zato bo treba počakati do kakšnih konkretnejših epilogov, kot so zgolj neki sumi.

Pot je lahko obrnjena le navzgor
Novi vodja SLS-a je napovedal, da se bo kot predsednik zavzemal za novo širino, desno sredino in zgodbo, ki jo bodo v stranki pisali skupaj do vrnitve na pot uspeha. Glede na dejstvo, da stranko prevzema v najtežjem času v vsej njeni zgodovini, sam prav v tem vidi izziv, da je pot lahko obrnjena samo še navzgor.

"Prepričan sem, da bomo skupaj to zmogli, konec koncev smo na lokalnih volitvah dosegli izjemen rezultat. Tudi z izkušnjami z lokalne ravni si lahko pomagamo na državni ravni in skušamo prepričati volivce, da SLS lahko ponudi rešitve za državo," je dejal Zidanšek, ki ga najbolj zanima gospodarski del programa, s katerim bi lahko prispevali k rešitvi Slovenije iz primeža krize.

Birokracija duši gospodarstvo
Zidanšek tudi meni, da je za državo najpomembneje, da začne ustvarjati nova delovna mesta, ki edina prinašajo dodano vrednost, da lahko na drugi strani država pokrije socialne transferje. Prevelika birokratizacija Slovenije pa po njegovem mnenju duši gospodarstvo. Ljudje pa od politike pričakujejo rešitve, ki so namenjene boljši prihodnosti, je dodal.

Desno usmerjene stranke so po njegovi razlagi tradicionalno stranke gospodarskega razvoja, leve pa bolj usmerjene v trošenje, a razmere v državi so resne, zato bo treba zavihati rokave in ustvariti pogoje za konkurenčno gospodarstvo.

Novi predsednik SLS-a je člane stranke pozval k sodelovanju in jih posvaril, da se ne bodo uresničile besede dozdajšnjega predsednika Franca Bogoviča, da predsednik v času težav kmalu ostane sam. "Spomnite se name tudi jutri," je še sporočil Zidanšek.

Bogovič: Odstranite maske
Odhajajoči predsednik SLS-a Franc Bogovič je na začetku kongresa strankarske kolege pozval, naj se odkrito pogovorijo, odstranijo morebitne maske ter izberejo vodstvo, ki bo SLS sposobno spet popeljati med parlamentarne stranke.

Bogovič je spomnil, da je pred dvema letoma obljubil, da bodo stranko dvignili, ter upal, da bo njegov mandat trajal štiri leta. Vendar je po njegovem mnenju v demokraciji normalno, da se po neuspehu na volitvah posloviš in s tem priznaš del krivde.

V nagovoru se je dotaknil časa in razlogov, iz katerih je vodenje stranke pred dvema letoma zapustil Radovan Žerjav. Ta mu je takrat v pogovoru zaupal, da je v Sloveniji zelo težko obrniti smernice, saj imamo v državi težave z razumevanjem pravne države, kritičen je bil do medijev in do politike na splošno, seveda pa je bil enako kritičen tudi do stanja v sami stranki. "Ko si na vrhu in v soju kamer, se mnogokrat znajdeš sam, brez podpore v ozadju," mu je takrat dejal Žerjav. Kot je pojasnil Bogovič, je njegove besede uporabil zato, ker enako mnenje danes tudi sam deli z njim.

Bogovič želi, da se zdaj v stranki pogovorijo odkrito, z rokami na mizi, brez zakulisnih igric, in ugotovijo, kako naprej. SLS se lahko ob modrem odločanju po njegovem mnenju ponovno dvigne in preseneti, lahko pa tudi povsem ponikne. "Upam, da bomo dovolj modri in bomo izkoristili potencial ter še vedno soustvarjali vsebino v slovenskem političnem prostoru," je dejal odhajajoči predsednik SLS-a.

Zdaj je po njegovem mnenju treba premisliti, ali lahko z istimi vzorci naredijo preboj ali pa so pripravljeni tvegati, dati priložnost mlajši generaciji ter narediti mešanico izkušenj in mladosti.

"Najlažje je biti oportunist, brez najmanjšega občutka za odgovornost, ko izrekaš kritiko. Težje je razmisliti o konstruktivnih rešitvah. Pojdimo s kongresa brez mask, šele v tem primeru bomo spet postali parlamentarna stranka. Izberimo ljudi, ki so sposobni določiti vsebino, predvsem pa novi predsednik ne sme spet ostati sam, sicer je že vnaprej obsojen na neuspeh," je nagovor sklenil Bogovič.

Brez Marjana Podobnika
Na današnjem kongresu ni bilo nekdanjega predsednika SLS-a Marjana Podobnika, ki se je za to odločil, ker v danih razmerah ne vidi, kako bi lahko pomagal stranki, obenem pa ne želi biti predmet različnih špekulacij. V pismu kongresu je člane stranke pozval k modri odločitvi, sam pa podpira vsako rešitev, ki bo peljala v smeri poenotenja SLS-a, saj je to po njegovem mnenju predpogoj za vnovični vzpon stranke.

Marko Zidanšek je član SLS-a od leta 1990, do zdaj pa je v stranki opravljal naloge predsednika celjskega občinskega odbora in člana izvršnega odbora SLS-a. Od leta 1998 je mestni svetnik v Celju, tri mandate je bil celjski podžupan, trenutno pa je pooblaščenec celjskega župana. Po izobrazbi je magister znanosti s področja državnih in evropskih študij, zaposlen pa je kot direktor celjskega Simbia.

Marko Zidanšek je novi predsednik SLS-a
SLS izbira novega predsednika