14. decembra je začel veljati nov vozni red za železniški potniški promet. Foto: MMC RTV SLO
14. decembra je začel veljati nov vozni red za železniški potniški promet. Foto: MMC RTV SLO

Da se novi pravilniki, ki jih mora Slovenija po evropski zakonodaji uveljaviti najpozneje do začetka junija 2009, začnejo uporabljati 14. decembra letos, so se ministrstvo za promet, Agencija za železniški promet in Slovenske železnice soglasno dogovorili pred letom dni.

Možne težave z organizacijo in zamude
Slovenske železnice so sicer s Tomažem Scharo na čelu pred časom želele preložiti uveljavitev pravilnikov, saj naj Slovenija nanje ne bi bila ustrezno pripravljena, a je minister za promet Patrick Vlačič ostal neomajen. Schara pravi, da se zaradi novih pravilnikov lahko pojavijo določene težave, a le v smislu organizacije in določenih zamud.

14. decembrom pa začenja veljati tudi nov vozni red v notranjem in mednarodnem potniškem prometu in bo veljal skoraj leto dni. Ta prinaša več sprememb. Med drugim se uvaja več vlakov na progi Maribor-Dunaj, enotna vozovnica za potovanje z vlakom iz Slovenije v Gradec in vožnja z drugimi prevoznimi sredstvi z graške železniške postaje do letališča.

Od zdaj iz Ljubljane tudi naravnost v Frankfurt
Spreminja se tudi ponudba vlakov iz Slovenije v Prago, nova pa je še uvedba direktnega spalnika iz Zagreba prek Ljubljane v Prago. Po novem bo EuroCity vlak Mimara iz Zagreba prek Ljubljane vozil še do največjega prometnega središča v Evropi - do Frankfurta.

M. N.