Slovenija
Slovenska policija je lani v tujino poslala 4.582 obvestil o kršitvi prekoračitve hitrosti. Foto: BoBo
Podatke o vozilu v prekršku, ki so jih denimo zalotile nadzorne kamere, lahko policisti preverijo prek skupnega evropskega sistema Eucaris, ki omogoča preverjanje motornih vozil in njihovih dokumentov v državah EU-ja. Foto: BoBo

Dodaj v

Kako uspešna je policija pri lovu za prometnimi prekrškarji iz drugih držav EU-ja?

Sodne izterjave kazni so v slovenskem primeru precej redke
6. marec 2018 ob 07:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska policija s pomočjo skupnega evropskega sistema Eucaris kazni za prometne prekrške pošilja tudi tujim prekrškarjem, ki jim jih ni uspelo kaznovati v Sloveniji. Za takojšne polovično plačilo se jih odloči več kot polovica.

Prometni prekrški voznikov državljanov EU-ja, kot so prekoračitev največje dovoljene hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola ali mamil, telefoniranje med vožnjo, vožnja skozi rdečo luč, ki so jih storili v drugih članicah EU-ja, so lahko že nekaj let sankcionirani, čeprav jim tamkajšnji organi pregona kazni niso izročili na mestu prekrška.

Podatke o vozilu v prekršku, ki so ga denimo zalotile nadzorne kamere, lahko policisti preverijo prek skupnega evropskega sistema Eucaris, ki omogoča preverjanje motornih vozil in njihovih dokumentov v državah EU-ja.

Prometni prekrškarji oz. lastniki vozila so nato lahko pisno, v njihovem jeziku obveščeni o prekršku in višini kazni, ki je zagrožena v državi, v kateri je bil storjen prekršek. V številnih državah EU-ja, tako kot v Sloveniji, je voznikom ob tem dana možnost, da plačajo le polovični ali znižani znesek kazni, če jo poravnajo v določenem roku.

Sistem tovrstnega čezmejnega pobiranja kazni je sicer precej nov. Na generalni policijski upravi pravijo, da so obvestila o prometnih prekrških, storjenih v Sloveniji, tujim prekrškarjem začeli pošiljati šele leta 2016 na podlagi direktive o lažji čezmerni izmenjavi informacij o prometnih prekrških, povezanih z varnostjo cestnega prometa iz leta 2015.

Hrvaški dnevnik Jutarnji list je sicer svoje bralce prejšnji teden ohrabril, da obvestila o prometnih prekrških, storjenih v drugih državah EU-ja, lahko mirno zavržejo, ker so običajno poslana z navadno pošto in tako niso bila uradno izročena prekrškarjem.

Kot piše Jutarnji list, obvestila o prekršku nimajo velikega učinka, saj po njihovih informacijah hrvaška policija dobi od tujih prekrškarjev na podlagi obvestil plačanih manj kot desetino kazni. Slovenska policija je kot kaže pri tem uspešnejša.

Več kot 4.500 obvestil v tujino
"V letu 2016 smo na podlagi omenjene direktive v tujino posredovali 557 obvestil o kršitvi prekoračitve hitrosti. V 380 primerih so lastniki vozil plačali polovični znesek, v 8 primerih globe niso plačali v celoti (zamujen rok za plačilo polovičnega zneska), 4 zadeve so bile posredovane v izterjavo, ostale zadeve so še v reševanju (odprte zadeve). V letu 2017 smo na podlagi omenjene direktive v tujino posredovali 4.582 obvestil o kršitvi prekoračitve hitrosti. V 2.856 primerih so lastniki vozil plačali polovični znesek, v 6 primerih celoten znesek, v 42 primerih globe niso plačali v celoti (zamujen rok za plačilo polovičnega zneska), 40 zadev je bilo posredovanih v izterjavo, preostale zadeve so še v reševanju," pravijo na GPU-ju.

Nerešene zadeve so primeri, ko lastnik vozila ne plača globe na podlagi prejetega obvestila, čemur sledi izdaja plačilnega naloga ali ko je lastnik vozila pravna oseba in pred izdajo plačilnega naloga ugotavljajo odgovorne osebe pravne osebe. Kadar višina globe ne presega 70 evrov, pa izvršitev odločbe v drugih državah članicah ni mogoča.

Pri obvestilih o prekršku in plačilnih nalogih gre za poskus terjanja kazni neposredno od kršilca na temelju podatkov o registraciji vozila. Drug dolgotrajnejši korak pa je izterjava kazni po sodni poti. Le ta se posreduje pristojnemu izvršitvenemu organu druge države članice EU-ja. Izterjavo mora prekrškovni organ, denimo policija, vložiti na pristojno okrajno sodišče, ki nato vodi vse nadaljnje postopke za izvršitev denarne sankcije v tujini. V Sloveniji je za to pristojno celjsko okrajno sodišče.

Posledice nosijo prekrškarji
In kaj voznikom glede kazni za prekrške, storjene v tujini, priporočajo na slovenski avto-moto zvezi AMZS-ju? "Prometne predpise je treba spoštovati tako doma kot v tujini, kar pomeni tudi odgovornost za storjene prekrške in s tem povezane globe. V teh obvestilih je po našem poznavanju jasno navedeno, kakšne možnosti ima kršitelj: ali poravna globo in se s tem izogne nadaljnjim ukrepom ali pa globe ne poravna, kar seveda pomeni, da lahko tuja država izterja globo na osnovi čezmejne izterjave kazni prek pravosodnih organov slovenske države, če so za to izpolnjeni pogoji, pri čemer pa nastanejo stroški, ki jih mora poravnati kršitelj. Vsak kršitelj se sam odloči, kako bo ravnal, s čimer prevzema tudi vse posledice svoje odločitve," so za MMC povedali na AMZS-ju.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Dejstvo
# 06.03.2018 ob 08:09
Naj si vzamejo zgled pri Avstrijcih. Ti nam veselo pošiljajo kazni tudi izpod 70 EUR in manj, mi pa jih veselo plačujemo, češ da bodo kazen izterjali preko odvetnika in pod grožnjo plačila večje kazni.
JamesTheMan
# 06.03.2018 ob 07:50
"Kadar višina globe ne presega 70 evrov, pa izvršitev odločbe v drugih državah članicah ni mogoča."

Torej vse kar je manj vržemo v smeti?
nitro82
# 06.03.2018 ob 08:32
Nič ti ne pomaga če ne plačaš kazni iz tujine. Te bo počakala do naslednjič ko te bodo v isti državi preverjali. Samo pol ne bo samo 50€
nepokorni
# 06.03.2018 ob 08:37
Policisti so lahko inkasanti samo tedaj, ko povzročamo kršitve. Zato se nehajte smilit samim sebi.
JC29
# 06.03.2018 ob 08:24
@Dejstvo

Naj si vzamejo zgled pri Avstrijcih. Ti nam veselo pošiljajo kazni tudi izpod 70 EUR in manj, mi pa jih veselo plačujemo, češ da bodo kazen izterjali preko odvetnika in pod grožnjo plačila večje kazni.


Ja... Naslednjič, ko boš šel v IKEO bo pa jok in stok na Ljubelju
xit
# 06.03.2018 ob 07:31
Ce nas dobijo pri divjanju pac placamo kazni. Saj nismo skopuhi :)
Mirko Tipka
# 06.03.2018 ob 09:51
Romune bi lahko ustavljali že kar na meji, ker njihova vozila v večini primerov niso primerna za na cesto.
abcabc
# 06.03.2018 ob 11:26
Seveda je možno ne plačati tuje kazni. Vedeti pa morate, da na vseh sosednjih mejah, razen z Italijo, kontrolirajo osebne dokumente in če vas tam pri naslednjem vstopu, ali kjerkoli drugje, dobijo, boste na licu mesta plačali kazen in še zamudne stroške. Zato raje plačajte vse, kar dobite. Razen seveda, če je je kak tehtni ugovor, potem ugovarjaš.
ElTorro
# 06.03.2018 ob 10:47
na naših avtocesah vsak drugi romun/ukrajinec...ne pelje pod 130km h in veselo pelje dalje...nas pa ustavljajo za prekoračitev 5km h

Če trdiš, da so te na avtocesti zaustavili ko si vozil 135.....preprosto lažeš.
daminov
# 06.03.2018 ob 09:07
"Kadar višina globe ne presega 70 evrov, pa izvršitev odločbe v drugih državah članicah ni mogoča."
In zakaj so potem Hrvati na veliko pošiljali globe za nepravilno parkiranje, naša odvetnica pa jih je veselo vročevala? Dvomim, da je kazen za nepravilno parkiranje višja kot 70€...
ADN
# 06.03.2018 ob 10:44
Dajte no malo prebrat pravni pouk, ki je zraven obvestila o prekršku oziroma plačilnega naloga. Če se pritožiš gre polovička bye bye in plačaš polno. S pritožbo je pa pogosto tako, da je tvoja beseda proti policistovi in moraš imeti res dobre argumente, da si pri pritožbi uspešen. Zato se običajno še vedno splača plačat polovičko in nasvet AMZS jaz razumem v tem duhu.
Izgovor, da je vozila žena oziroma sorodnik in nisi dolžen pričat prosti njemu, po mojih informacijah ne pije več vode. V preteklosti jo pa res je.
montebuba
# 06.03.2018 ob 10:59
ElTorro
na naših avtocesah vsak drugi romun/ukrajinec...ne pelje pod 130km h in veselo pelje dalje...nas pa ustavljajo za prekoračitev 5km h

Če trdiš, da so te na avtocesti zaustavili ko si vozil 135.....preprosto lažeš.


ok to je bil tek primer...greva na konkretno...od MB do madzarske meje najmanj 20..pazi 20 romunov pelje vsaj 150 km h ali več....pa vemo da je tam omejitev 110 km h in ne 130 ker ni odstavnega pasu...in ustavijo le redke...če bi se ti tolko peljal...bi ble pike, denarna kazen..tudi odvzem
ElTorro
# 06.03.2018 ob 11:16
To je tako, kot če bi za hipotetični umor na pločniku MOL najprej obtožili župana, nato pa naj on dokaže z razumno mero, da on ni bil kriv.

Ne....to je tako, kot če bi za hipotetični umor obtožili lastnika pištole, s katero je bil umor storjen.
In verjemi, da bi moral presneto dobro razložiti, kje je bil on v času, ko je njegova pištola streljala.

Nič ne sili lastnika k obtožnici....saj pa lahko sam plača.

Kje je problem pri deljenju avta? Če posodiš svoj avto, veš komu si ga dal. Komercialni ponudniki teh storitev pa tudi vsak trenutek vedo, kdo uporablja katero od njihovih vozil.
ElTorro
# 06.03.2018 ob 10:53
Če si v postopku pri policistu, ti mora biti omogočeno sporazumevanje v tebi razumljivem jeziku ali ne?

Zato ti v Švici policist ob cesti hitro pokliče tolmača za slovenski jezik.
Skippy
# 06.03.2018 ob 10:09
Oče je dobil 3 položnice iz Avstrije in Nemčije zadnje tedne, ki jih je nabral na eni poti v nemčijo. Pa so vglavnem manj kot 70€.

To so obvestila o morebitnem prekršku in po njihovem pravu ničesar ne govorijo o krivdi. Če ne plačaš, greš v postopek ugotavljanja krivde in kazni za polno ceno.
Blazz
# 06.03.2018 ob 09:51
Prometni prekrški voznikov državljanov EU-ja, kot so prekoračitev največje dovoljene hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola ali mamil, telefoniranje med vožnjo, vožnja skozi rdečo luč, ki so jih storili v drugih članicah EU-ja, so lahko že nekaj let sankcionirani, čeprav jim tamkajšnji organi pregona kazni niso izročili na mestu prekrška.

se pravi, ustavijo tujca, mu dajo za pihat, ta napiha in ga spustijo dalje??? ...ajejej kako je ta tekst spet spisan...
Binder Dandet
# 06.03.2018 ob 08:32
Oče je dobil 3 položnice iz Avstrije in Nemčije zadnje tedne, ki jih je nabral na eni poti v nemčijo. Pa so vglavnem manj kot 70€.
aaa
# 07.03.2018 ob 07:40

Skippy

tako je. Še težje razložiš Avstrijcu, zakaj je pri nas dobil 1200 evrov kazni za prekoračitev hitrosti, ki jo Avstrijci ocenjujejo na 35 evrov. Ta maščevalni fanatizem po praznjenju žepov pač povprečnemu Zahodnjaku ni razumljiv.


Ne govori bedarij. Jaz sem v Italiji plačal skoraj 300 EUR, za nekaj, za kar pri nas sploh kaznovan ne bi bil.
ElTorro
# 06.03.2018 ob 11:21
Enako to velja za države z oznako BG,R,PL, U,RUS,Črna Gora,Abanija,ipd. Niti 10% ne izterjajo teh kazni tam, med tem ko jih v pravno urejenih državah denimo tam okoli 90%. Zgoraj navedeni podatki so povprečje vseh držav, zato je navedeni članek neverodostojen.

Verodostojni vir podatkov, ki jih navajaš ti, pa je.....?
savica
# 06.03.2018 ob 11:11
" so za MMC povedali na AMZS-ju.,,

bla, bla, bla. Skok v sosednjo Hrvaško pove vse. Tam se Slovenija lahko obriše za plačilo kazni, med tem ko mi pridno plačujemo Hrvatom, zanimivo. Enako to velja za države z oznako BG,R,PL, U,RUS,Črna Gora,Abanija,ipd. Niti 10% ne izterjajo teh kazni tam, med tem ko jih v pravno urejenih državah denimo tam okoli 90%. Zgoraj navedeni podatki so povprečje vseh držav, zato je navedeni članek neverodostojen. Slovenska policija, oz. FURS nimata povratnih informacij o Bolgarih, Romunih, Poljakih ali Ukrajincih in Rusih, ki močno predvsem s ,,šleperji,, dnevno kršijo našo prometno zakonodajo.

Ne vem pa od kdaj je AMZS pristojen za razlago policijskih ukrepov, narobe svet, vse skupaj pa je ena velika ,,megla,,! Če kdo plača, smo to Slovenci..
21.12.2012
# 06.03.2018 ob 10:38
@cairns

Ni tako enostavno. Moraš imeti tudi alibi zase. In to ne neki bla, bla, ampak preverljivega.
kapljač
# 06.03.2018 ob 15:52
Merjenje hitrosti je prometni policiji potuha, češ sej pa nadzirajo promet. Pri tem pa kultura udeležencev v prometu ostaja na psu.
mopo
# 06.03.2018 ob 15:33
Jaz se z kaznovalno politiko (preventivno kaznovanje vseh na racun parih posameznikov ki ne znajo vozit) ne strinjam.
Kazni so tudi drakonske ze za minimalne prekoracitve po vec sto evrov.... To je vse namenjeno zgolj financiranju lokalnih zafuranih obcin.
Kazen naj dobi tisti ki je storil nesreco, do takrat nas pa pustite pri miru in se raje posvecajte ucenja varne voznje (ne po predpisih, ampak dejanske varne voznje), ker je stanje med nasimi vozniki katastrofalno!
Skippy
# 06.03.2018 ob 10:26
70 evrov velja za vrednost prekrška, ne glede na osebo, ki ga stori.
Skippy
# 06.03.2018 ob 10:07
Naj si vzamejo zgled pri Avstrijcih. Ti nam veselo pošiljajo kazni tudi izpod 70 EUR in manj, mi pa jih veselo plačujemo, češ da bodo kazen izterjali preko odvetnika in pod grožnjo plačila večje kazni.

Ker ne razumeš avstrijskega sistema kazni. Avstrijci imamo glede prometnih prekrškov možno anonimno obvestilo o morebitnem prekršku (povečini tam nekje 35 evrov), ki se nikamor ne zabeleži in ki ga pač plačaš ali ne. Če ga ne plačaš, sledi obvestilo o prekršku in obračun prekrška po polni ceni, ki definitivno presega 70 evrov, ker si še prištejejo celi kup uradniških stroškov.
smbu
# 06.03.2018 ob 09:54
Bojda pod 70€ pošljejo položnico, nad to gre pa preko sodišča v Celju. Ampak nisem ziher in smiselno bi bilo, da bi se novinar o tem bolj pozanimal ne pa da dela zmedo s tistim stavkom.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 22:02
Ko se oseba ali vozilo z neplačano kaznijo ponovno pojavi na slovenski meji, se vozilo zapleni, osebo pa povabi v prostore za razmislek. Do plačila kazni.
ElTorro
# 06.03.2018 ob 11:33
@webman
Glede na to, da še za takšen primer nisem nikoli slišal, in glede na to, da tudi babica v domu ni imuna na izvršbe, da ne omenjamo zapletov pri lastništvu vozila v primeru njene smrti.....dvomim, da je ta problem tako razširjen, da bi upravičil strošek opremljanja vseh vozil z zanesljivimi (tako z vidika delovanja kot z vidika odpornosti na manipulacije) digitalnimi registrskimi tablicami.
sintaksa
# 06.03.2018 ob 10:59
Vse kar je Slovencu pomembno:

"...globe ne presega 70 evrov, izvršitev...ni mogoča."
ElTorro
# 06.03.2018 ob 10:57
@webman
Kot lastnik vozila si odgovoren za to, kaj se s tem vozilom dogaja. Meni se to zdi čisto ok.

Zakaj bi vsem kupcem vozil nalagali dodaten strošek opreme, kakršno navajaš, če je sedanji sistem učinkovit in poceni?
fritaja
# 06.03.2018 ob 10:31
zapravico
# 06.03.2018 ob 08:24
Domače oberejo do kosti,tujim pa večkrat zamižijo na eno oko,to pa zato,ker nimajo vsi znanja tujih jezikov


Ma ne, naročeno jim je, da morajo skrbeti za podobo Slovenije z namenom spodbujanja turizma. Si predstavljaš Nemca, ki pride domov iz počitnic v Sloveniji, kjer ga čaka 200€ kazni za napačno parkiranje, medtem ko je pri njemu doma ta prekršek vreden 20€?
stotrideset
# 09.04.2018 ob 22:58
hrvati, kot po navadi, spet nekaj po svoje....
pozabljajo pa, da so prekrškarji vpisani v enotni EU sistem in ko ga zalotijo na cesti v državi, kjer je bil prekršek storjen in kazen ni bila plačana, je pa takojšnji zaseg vozila! Kaj pa sedaj.....
tako deluje EU prometistika že vsaj 5 let in ne mi lušit bučnc!
Guliarth
# 07.03.2018 ob 08:01
Več policistov na cesti, večja varnost, manj nezgod.
sejnik
# 06.03.2018 ob 17:37
Pod 70 ti ne morejo v tujini izterjati, če te spet najdejo v državi prekrška, pa ni problema (do zastaranja).
Roky89
# 06.03.2018 ob 16:15
Zelo dobro. Dolgo časa so se ljudje v drugih državah imeli na cestah za nedotakljive.
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 12:28
Naši policisti so z tujimi jeziki kot tarzan.
ElTorro
# 06.03.2018 ob 11:02
Jaz osebno na naših avtocestah ne opažam nič več divjakov s tujimi tablicami kot takšnih z domačimi.

Prisotnost policije na avtocesti pa je skoraj nična. In če že je, se s takšnimi stvarmi ne ukvarja.
Danes so recimo na AC izločali kamione iz prometa, ob tem so mirno gledali kako nekateri po desni prehitevajo celo kolono vozil.
a-rod
# 06.03.2018 ob 10:57
Tocno to ne zavajajte komentatorji ljudi glede kazni iz avstrije, niso to balkanske fore s kaznimi za parkinge ( kjer drzava itaj ne more dobit podatke za tvoj avto, ker ni kategoriziran prekrsek v direktivi), avstrijci ti poslejo kazen ki pa je potencialno nad 70€, oni dajo sam moznost da ze prej placas manj, zato bolse placate tiste kazni...

Se zanimivost: danci in VB niso v tem sistemu, tko da velja reciprocnost glede izmenjave podatkov, tko da tja gonit na autobane;)
Skippy
# 06.03.2018 ob 10:48
@fritaja
tako je. Še težje razložiš Avstrijcu, zakaj je pri nas dobil 1200 evrov kazni za prekoračitev hitrosti, ki jo Avstrijci ocenjujejo na 35 evrov. Ta maščevalni fanatizem po praznjenju žepov pač povprečnemu Zahodnjaku ni razumljiv.
21.12.2012
# 06.03.2018 ob 10:34
Hja, če si upracičen do polovičke, potem mora biti izkazano, da si bil splph obveščen o prekršku in možnosti polpvičke. Enako velja za nas kot za tujce. Šele potem si dolžan plačati 100% kazen.
Tako da pošiljanje obvestil z navadno pošto samo po sebi še ne pomeni nič.
Pinko Palinko
# 06.03.2018 ob 10:34
AMZS, kot organizacija, ki naj bi zastopala in sčitila avtomobiliste, pa je čisto pozabil na tretjo možnost: da se s prekrškom ne strinjamo in želimo podati ugovor. Očitno je tudi AMZS pod vplivom policije, ki ima zmeraj prav in se nikoli ne zmoti, zato ne predvideva možnosti da bi kdo očitanemu mu prekršku ugovarjal in dokazoval svoj prav.
smukač
# 06.03.2018 ob 14:02
Edina nedopustna stvar je, da je potrebno ugovor na kazen spisati v jeziku države, ki je izdala nalog. Sam prevod ugovora pa stane več kot je ponavadi izrečena kazen. Zanima me zakaj je tako, saj je slovenščina uradni jezik EU.
abcabc
# 06.03.2018 ob 11:33
@skippy:
ga ne plačaš, sledi obvestilo o prekršku in obračun prekrška po polni ceni, ki definitivno presega 70 evrov, ker si še prištejejo celi kup uradniških stroškov

Lahko si Avstrijci nabijejo stroške, ampak če gre izterjava v Slovenijo na celjsko sodišč, je to prihodek slovenskega proračuna in verjetno so v Avstrije zelo zainteresirani za čim večje prihodke slovenskega proračuna.
Homer.
# 06.03.2018 ob 10:09
Morda se motim, ampak jaz tistih 70€ razumem kot da velja za pravne osebe .....

Sicer pa ne delajte prekrškov, pa tudi kazni ne bo..........
montebuba
# 06.03.2018 ob 09:46
kako uspešna? zelo slaba....na naših avtocesah vsak drugi romun/ukrajinec...ne pelje pod 130km h in veselo pelje dalje...nas pa ustavljajo za prekoračitev 5km h
frozen pingvin 4
# 06.03.2018 ob 09:43
sedaj so našli novo nišo za kasiranje...po vaseh se montirajo table cona 30...in potem policisti postavljajo te stacionarne radarje...
tureavanture
# 06.03.2018 ob 09:32
inkasanti, še slovensko bolj slabo znajo
zapravico
# 08.03.2018 ob 07:41
Kdaj bo elektronsko cestninjenje za osebna vozila,ker se bo potem promet močno zmanjšal
cairns
# 06.03.2018 ob 16:15
21.12.2012
Ni tako enostavno. Moraš imeti tudi alibi zase. In to ne neki bla, bla, ampak preverljivega.

Seveda ni enostavno, ampak je oseba v enakopravnem položaju za dokazovanje kot tožilec (v tem primeru policija ali kreteni iz redarstva).
Na sodišču je potem da verjame sliki ki je posnel radar na kateri se ne vidi kdo je vozil, ali ''kršitelju'' ki je v času prekrška doma s petimi prijatelji gledal nogometno tekmo.
21.12.2012
# 06.03.2018 ob 14:02
@ADN

Zakonodaja se ni spremenila. Sodišče je edino zaostrilo v smeri, da se moraš s konkretnim dokazom razbremeniti. Žig v pasušu npr. ni zadostoval.

Jaz še vedno ćakam na epilog, saj sem bil v službi v času prekrška :)
Kazalo