Turk se sprašuje, kako je bilo z varovanjem njegove komunikacijske zasebnosti po odhodu z ministrstva, in to vprašanje naslavlja tudi na pristojne organe. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Turk se sprašuje, kako je bilo z varovanjem njegove komunikacijske zasebnosti po odhodu z ministrstva, in to vprašanje naslavlja tudi na pristojne organe. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada vodijo predkazenski postopek "zaradi suma nepravilnosti pri dodeljevanju koncesij v visokem šolstvu" ob izteku mandata prejšnje vlade, je v torek na svojem blogu sporočil takratni minister za šolstvo Žiga Turk.

Prejel je namreč obrazec, s katerim naj bi jim dovolil vpogled v arhiv njegove elektronske pošte, ki jim ga je ministrstvo izročilo na zapečatenem CD-ploščku. A se je, kot je zapisal, odločil, da preiskave ne dovoli na način, kot ga predlaga policija, ki želi "trajen vpogled" v njegovo celotno korespondenco.

Turk namreč ocenjuje, da je to nesorazmeren poseg v ustavno pravico tajnosti komuniciranja, ne le njegovo, ampak tudi vseh tistih, ki so kadar koli komunicirali z njim kot ministrom. Predlaga, da se pregled izvede tako, da skupaj odprejo datoteke, skupaj pregledajo celotno vsebino, izpišejo tista sporočila, ki bi lahko imela kakšno zvezo s tem primerom, potem pa CD-plošček uničijo, da ne ostane možnost kopiranja drugih sporočil ali trajnega vpogleda v vso ostalo komunikacijo.

Odvzeli tudi koncesijo v Celju
Upravno sodišče je sicer po poročanju Dnevnika in Večera pravnomočno razsodilo še v primeru tretje koncesije in odpravilo še odločbo o koncesiji, podeljeni Visoki gospodarski šoli v Celju. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je v tem primeru sodišče kot diskriminatornega označilo kriterij iz razpisa, kjer je bilo navedeno, da bo koncesija za študijski program prve stopnje dodeljena visokošolskemu zavodu, ki še nima nobene koncesije. S tem je brez utemeljenega razloga razpis izločil morebitne druge prijavitelje in tako pomeni kršitev načela enakosti pred zakonom

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mirko Pečarič je za Dnevnik poudaril, da "so bile omenjene koncesije podeljene v času po izglasovani konstruktivni nezaupnici vladi. Sodišče je pravnomočno ugotovilo, da so bile odločbe ministrstva zaradi tega nezakonite."

"Kršitev procedure ni bilo"
A Turk vztraja, da so bile koncesije podeljene skladno s pooblastili in ni bila kršena nobena procedura. Ugotavlja pa, da imajo pač o zasebni ponudbi izobraževanja različna politična mnenja. Izpostavlja primer ljubljanske Fakultete za družbene vede, iz katere je v zadnji dve levi vladi prišlo pol ducata ministrov, od tam prihajata tudi njegov predhodnik in naslednik na ministrstvu za izobraževanje.