Če ustavno sodišče ugotovi, da je sindikalni kvorum neustaven, bo Krebsova morala najti novo rešitev za kolektivno pogodbo. Foto: Ukom
Če ustavno sodišče ugotovi, da je sindikalni kvorum neustaven, bo Krebsova morala najti novo rešitev za kolektivno pogodbo. Foto: Ukom

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je začel veljati letos, med občinami po ugotovitvah Skupnosti občin Slovenije (SOS) še zmeraj povzroča nejasnosti. Ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs so predstavili tudi konkretne primere, kjer je izvajanje zakona po besedah SOS-a nemogoče.
Še vedno sta namreč problematični nezdružljivost funkcij in omejitev poslovanja, ki ju ureja zakon. Ta je namreč za občinske svetnike in župane prinesel dodatne zaostritve pri omejitvah poslovanja in omejil združljivost županske z drugimi funkcijami.

SOS je z ministrico razpravljal tudi o izplačilu tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Kresova je predsedstvu SOS-a povedala, da sta bili glede zapletov pri izplačilu omenjene četrtine vložena kolektivna tožba, ki zahteva izplačilo tretje četrtine v celoti, in ustavna presoja sindikalnega kvoruma, potrebnega za podpis sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor, na ustavnem sodišču.
Če bodo odločili, da je kvorum neskladen z ustavo, bo po besedah ministrice nastal velik problem, reševati pa ga bo treba takrat, ko bo nastal.