Če razmišljate, da bi se upokojili in zaprli obrt, imate še dober mesec dni časa. Foto: BoBo
Če razmišljate, da bi se upokojili in zaprli obrt, imate še dober mesec dni časa. Foto: BoBo

Novela pokojninskega zakona, ki bo začela veljati z novim letom, tako ureja dvojni status tistih, ki bi kljub izpolnjevanju pogojev za upokojitev še radi delali, so sporočili s pokojninskega zavoda (Zpiz). Pred decembrsko spremembo pokojninske zakonodaje je bil dvojni status namreč urejen zgolj za samostojne podjetnike obrtnike, po novem pa nove določbe veljajo za vse skupine zavarovancev.

Zavarovanci, ki bi se že lahko upokojili bodisi po določbah ZPIZ-1 ali ZPIZ-2, bodo lahko uveljavili izplačilo 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine in delali še naprej. A če to storijo, se jim bo pokojnina obračunala izključno po določbah novega zakona (po pogojih, določenih v 391. in 394. členu ZPIZ-2).

Prav tako bo lahko zavarovanec po izpolnitvi pogojev za predčasno ali starostno upokojitev ostal delovno aktiven vsaj dve uri na dan (prej je bil ta minimum postavljen pri vsaj štirih urah na dan) in ob tem prejemal 75 odstotkov pokojnine. Ta odstotek pa se lahko spremeni glede na to, v kolikšni meri je oseba še vključena v pokojninsko zavarovanje. Isto velja tudi za upokojenca, ki bo znova vstopil v zavarovanje.

Daljša se obdobje za izračun najugodnejših let
Upokojenci, ki bi se morali v skladu z novelo ZMEPIZ-1A do konca letošnjega leta odločiti bodisi za prejemanje polne pokojnine bodisi za ohranitev dejavnosti, se bodo lahko za izbris iz poslovnega registra odločili kadar koli do 31. januarja 2016.

Prav tako bodo lahko do tega datuma prijavo v zavarovanje vložili tisti, ki se bodo odločili ohraniti dejavnost in od 1. januarja 2016 vstopiti v zavarovanje denimo za dve uri. Tudi posamezniki, ki so uveljavljali izvzem iz zavarovanja po ZPIZ-1, in ki se jim je že dvakrat podaljšal rok za uskladitev dvojnega statusa (ZMEPIZ-1), bodo še naprej lahko opravljali dejavnost, vendar se bodo morali do 31. januarja vključiti v zavarovanje vsaj za dve uri dnevno.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so sicer že napovedali, da bodo po novem letu vložili zahtevo za ustavno presojo novele, saj se zavzemajo za to, da bi bilo mogoče ohraniti dejavnost in hkrati prejemati polno pokojnino.