Incident v Izoli. Foto: Televizija Slovenija
Incident v Izoli. Foto: Televizija Slovenija

Med petkovim protestom proti korupciji v Izoli je med snemanjem izjave uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta novinarska ekipa doživela izpad domačina.

"Občan, očitno spodbujen s strani določene interesne skupine, ki mu ni bilo prav, da naša ekipa na terenu pripravlja prispevek, je hotel fizično preprečiti snemanje izjave," so v odzivu pojasnili na RTV Slovenija.

Ekipi so na pomoč priskočili navzoči, vodstvo javne radiotelevizije pa opozarja, da gre za dejanje, ki je nevarno za novinarje, medije, družbo in demokracijo. Vsakršni poskus ustrahovanja novinarjev je direkten napad na demokracijo, so jasni.

Video: Napad na Galeta in novinarsko ekipo v Izoli

Oglasili so se tudi v Aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija. "Napadi na ljudi, ki opravljajo svoje delo, so nesprejemljivi in zavržni. Pričakujemo, da bosta svoje delo opravila tako tožilstvo kot policija, saj so pogosti verbalni napadi očitno prerasli v fizično nasilje," so zapisali.

Ostro so obsodili tudi vse verbalne napade na družbenih omrežjih, ki so sledili incidentu v Izoli, javnost pa pozvali, naj novinarjem omogoča normalno delo, saj so v službi javnosti.

Razgret Izolan novinarsko ekipo oviral pri delu

DNS: Novinarji morajo na terenu svoje delo opravljati nemoteno

Zaskrbljeni so tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). "V preteklosti smo že večkrat opozorili, da kot družba ne smemo pristati na razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu. Poročanje s terena je najbolj osnovna oblika zbiranja in posredovanja informacij javnosti, ki si zasluži biti obveščena," so navedli.

V Ljubljani protest proti zabojnikom, v Izoli proti korupciji in županu

Zato je po njihovem mnenju nujno, da novinarji na terenu svoje osnovno poslanstvo lahko opravljajo nemoteno, ne da bi jih pri tem kdor koli nadlegoval ali da bi bili izpostavljeni kakršnemu koli verbalnemu ali celo fizičnemu nadlegovanju, napadom in podobno.

"Pregrete razmere, v katerih delamo, so odraz splošne družbene klime in vedno bolj sovražno nastrojenega okolja, ki ga s svojimi verbalnimi napadi in diskreditacijami tlakujejo tudi mnogi, ki bi morali biti za vzor. To je skrb vzbujajoče in na tako okolje ne pristajamo," so dodali.

Pripravili so navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov, ter jih pozvali, da morebitne grožnje prijavijo policiji.