"S takimi hitrimi rešitvami se ne strinjamo, pričakujemo dober načrt," pravi Rebolj. Foto: MMC RTV SLO
Vstaja znanja na Kongresnem trgu
V Ljubljani je potekalo zborovanje v podporo slovenskemu javnemu šolstvu. Foto: BoBo

Ta teden med ministrom za visoko šolstvo Žigo Turkom in rektorji slovenskih univerz potekajo pogovori o omejitvi števila vpisnih mest, ki jo zahteva vlada. Rektorji napovedanim omejitvam nasprotujejo, minister pa njihove predloge za omejitev vpisnih mest pričakuje do četrtka.

V Odmevih sta svoje poglede soočila minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turk in rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj.

"Neresen način komunikacije"
"Že oktobra smo na zahtevo ministrstva poslali načrt za vpise v letu 2013/2014 in v odgovoru ni bilo nobene želje po zmanjševanju. Zato smo že pripravljali razpise, zadnji petek pred božičnimi prazniki pa je prišel dopis z ministrstva z zahtevo, da do 8. januarja spremenimo te številke. Tak način komunikacije je neresen. V tako kratkem času ni mogoče spremeniti številk, ker zahtevajo obravnavo na fakultetah in senatih univerz," pojasnjuje Rebolj.

Turk: Hočemo sporočiti, da ne bo toliko zaposlitev
Da so zahtevo res poslali v petek, 21. decembra, pritrjuje tudi minister Turk: "Zakonska obveznost vlade je, da potrdi omejitve vpisa. Predlog univerz smo pregledali, naredili študijo o zaposljivosti diplomantov, koliko je brezposelnih na nekem področju in res smo v petek pred prazniki pozvali univerze, naj bo zmanjšanje še višje." Po njegovih besedah so si želeli nov krog usklajevanj, čeprav jim tega ne bi bilo treba, saj bi lahko vlada sama zmanjšala vpisna mesta na posameznih programih.

Minister zagotavlja, da ne želijo drastično znižati števila razpisanih mest. "Hočemo le sporočiti, da na nekaterih področjih ne moremo pričakovati toliko delovnih mest kot do zdaj." Še vedno pa naj bi po njegovem mnenju mladi lahko izbrali študij, ki jih najbolj zanima.

Rebolj: Mladi nimajo alternative
A na univerzah so razočarani predvsem nad rokohitrskim sprejemanjem takšnih usmeritev. "Pričakovali smo strateški pogovor, ne o odstotkih, temveč kaj v Sloveniji v visokem šolstvu hočemo. Strinjamo se, da je število študentov visoko, a moramo vedeti, da mladi nimajo boljše alternative, da bi se lahko izpopolnjevali za poklice, ki nam manjkajo. Potrebujemo širšo strategijo. Ne moremo tega rešiti čez praznike," je še poudaril rektor Rebolj.

Spori med univerzami in ministrstvom
Spori med univerzami in ministrstvom