Od ministra rektorji pričakujejo odgovore in menijo, da bi sledenje pozivu njegovega ministrstva pomenilo samoodpovedovanje avtonomiji. Foto: BoBo
Od ministra rektorji pričakujejo odgovore in menijo, da bi sledenje pozivu njegovega ministrstva pomenilo samoodpovedovanje avtonomiji. Foto: BoBo
Protest zaradi ukinitev štipendij tujim študentom, Stanislav Pejovnik
Med podpisniki je tudi rektor največje slovenske univerze (v Ljubljani) Stanislav Pejovnik. Foto: MMC RTV SLO

Pismo so podpisali rektorji univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem Stane Pejovnik, Danijel Rebolj in Dragan Marušič. Potem ko je DZ za proračun 2013 sprejel dopolnilo, ki namenja visokemu šolstvu dodatnih 16 milijonov evrov, ministra za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žigo Turka javno sprašujejo, ali bo upošteval sklep DZ-ja in namenil celotnih dodatnih 16 milijonov evrov za izvedbo študijskih programov visokega šolstva.

Kot so sporočili iz kabineta rektorja Univerze v Ljubljani, je namreč Turk po sprejetju tega amandmaja večkrat v javnosti nakazal, da namerava "ta dodatna sredstva porabljati po lastni presoji, in ne za visoko šolstvo".
Javne odgovore in pojasnila pa rektorji univerz od ministra pričakujejo tudi glede dopisa, ki so ga v petek, 21. decembra, popoldne prejeli z ministrstva in v katerem to predpisuje univerzam, kako naj popravijo razpis za vpis v programe visokega šolstva za študijsko leto 2013/2014.

Manj vpisnih mest na humanistiki, umetnosti ...
Kot so sporočili rektorji, ministrstvo v dopisu univerze poziva, da jim posredujejo nove sklepe o razpisu mest za prihodnje šolsko leto, ki bodo pri rednem študiju upoštevali usmeritve o znižanju števila mest. Kot navaja ministrstvo, je treba število mest na študijskih programih s področja humanistike in umetnosti zmanjšati za 20 odstotkov glede na leto 2012/13, pri čemer je poudarek na humanistiki.

... družbenih, poslovnih, upravnih vedah
Za enak odstotek je treba po navedbah ministrstva zmanjšati tudi število mest na študijskih programih s področij družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved.
Ohranitev v naravoslovju in tehničnih vedah
Po drugi strani je treba na obstoječi ravni iz študijskega leta 2012/13 ohraniti število mest na študijskih programih s področij naravoslovja, matematike in računalništva, s področij tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva ter s področij zdravstva in sociale.

"Samoodpovedovanje avtonomiji"
Rektorji ob tem navajajo, da so vsi roki za pripravo razpisa za vpis potekli in da so razpis sprejeli senati univerz, ki ga brez resne analize ne morejo spreminjati. "Tudi in predvsem zaradi tega, ker bi spreminjanje zaradi nedomišljenega zunanjega posega dejansko za univerze pomenilo akt samoodpovedovanja avtonomiji," so zapisali rektorji.

Ministra ob tem sprašujejo, ali se zaveda, da ta zahteva ni narejena na osnovi celovite analize in da nima zakonske podlage. Zanima pa jih tudi, ali je ministrstvo takšne zahteve poslalo tudi zasebnim, koncesioniranim visokošolskim zavodom.