Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk pravi, da je namen dodatnih 16 milijonov evrov za visoko šolstvo v letu 2013 in za znanost v letu 2014 zelo jasen: gre za sredstva, ki jih je DZ sprejel s primarnim namenom, da prepreči beg možganov. Foto: BoBo
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk pravi, da je namen dodatnih 16 milijonov evrov za visoko šolstvo v letu 2013 in za znanost v letu 2014 zelo jasen: gre za sredstva, ki jih je DZ sprejel s primarnim namenom, da prepreči beg možganov. Foto: BoBo
Mariborska univerza
Rektorje je zanimalo tudi, ali je ministrstvo takšne zahteve poslalo tudi zasebnim, koncesioniranim visokošolskim zavodom. Na ministrstvu so odgovorili pritrdilno. Foto: BoBo

Tako minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk namreč odgovarja rektorjem univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, ki so ga pred dnevi javno vprašali po namenu porabe dodatnih sredstev, ki jih je DZ ministrstvu za izobraževanje namenil ob sprejemanju proračuna za prihodnji dve leti.

"Ta sredstva bodo torej primarno namenjena mladim raziskovalcem in pomladitvi na univerzah - šlo naj bi za približno 300 mladih, ki bi ostali brez perspektive doma," je zapisal Turk in dodal, da pa bodo dodatna sredstva namenjena tudi internacionalizaciji in nacionalno pomembnim študijem ter preprečitvi uvedbe šolnin.

Sporno tudi število vpisnih mest
Javne odgovore in pojasnila pa so rektorji univerz od ministra pričakovali tudi glede dopisa, v katerem se predpisuje univerzam, kako naj popravijo razpis za vpis v programe visokega šolstva za študijsko leto 2013/2014 - ministrstvo se je namreč odločilo, da je treba število mest na študijskih programih s področja humanistike in umetnosti zmanjšati za 20 odstotkov glede na leto 2012/13, pri čemer je poudarek na humanistiki. Za enak odstotek je treba po navedbah ministrstva zmanjšati tudi število mest na študijskih programih s področij družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved.

Rektorji so v svojem zapisu ministra opozorili, da so vsi roki za pripravo razpisa za vpis potekli in da so razpis sprejeli senati univerz, ki ga brez resne analize ne morejo spreminjati. "Tudi in predvsem zaradi tega, ker bi spreminjanje zaradi nedomišljenega zunanjega posega dejansko za univerze pomenilo akt samoodpovedovanja avtonomiji," so zapisali rektorji.

"Možnosti za dejanski študij se ne omejujejo"
Minister Turk je v svojem odgovoru opozoril, da je treba upoštevati tako uspešnost študija kot razmere na trgu dela in zaposlitvene možnosti - analize namreč kažejo, da so razpisana mesta le približno povprečno 80-odstotno zasedena ter da je med prvim in drugim letnikom velik osip. Poleg tega se je število mest npr. na področju izobraževalnih ved v zadnjih sedmih letih skoraj prepolovilo, zmanjšalo se je tudi na področju tehnike in storitev. Drugod se je povečevalo, kar pa ne odraža dejanskega stanja oziroma potreb na trgu dela, je dodal Turk.

Na vseh visokošolskih zavodih je razpisanih mest za vpis v prvih letnik več, kot šteje celotna generacija maturantov, predvsem pa število vpisnih mest v prvi letnik ni nikjer manjše od števila vpisanih v drugi letnik, kar z drugimi besedami pomeni, da se ne omejujejo možnosti za dejanski študij, še pravijo na ministrstvu.

"Predvsem v interesu mladih ..."
Na ministrstvu pričakujejo, da bodo univerze njihove predloge upoštevale in jim s tem omogočile, da predložijo vladi predlog, ki bo že upošteval realno stanje števila študentov in diplomantov ter njihovo zaposljivost - in sicer, kot so dejali, predvsem v interesu mladih, ki se odločajo za nadaljnji študij.