Slovenija se je decembra skupaj s še zgolj dvema državama EU-ja odpovedala dodatnim odmerkom cepiv. Foto: Reuters
Slovenija se je decembra skupaj s še zgolj dvema državama EU-ja odpovedala dodatnim odmerkom cepiv. Foto: Reuters

"Po nam dostopnih podatkih je nesporno jasno, da je vlada naredila napako, ko se je takrat, ko bi bilo mogoče zagotoviti dodatnih 500.000 odmerkov cepiva oz. ko bi bilo mogoče v prvi polovici letošnjega leta dodatno zaščititi četrt milijona državljanov, odločila, da tega ne stori," je ob vložitvi zahteve za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo v imenu predlagateljev seje (LMŠ, SD, Levica, SAB) dejal poslanec SD-ja Dejan Židan, ki bo na seji odbora zastopal predlagatelje.

Kot je dejal Židan, je v času odločanja o morebitnem naročilu dodatnih odmerkov ministrstvo za zdravje vodil premier Janez Janša. "Pri tako resnih vprašanjih nekdo mora sprejeti odločitev. Strokovne skupine svetujejo, politika pa sprejme odločitev," je dejal.

Slovenija decembra v drugem krogu nabave cepiva Pfizerja sploh ni naročila

Janša: Naročil sem, naj naročijo karkoli

Premier Janša, ki je v obdobju, na katero se nanašajo očitki o nenaročanju cepiva, začasno vodil ministrstvo za zdravje, je pojasnil, da je ob prevzemu resorja vsem pristojnim naročil, da se kjer koli, kada rkoli in za kakršno koli ceno naročijo dodatne količine cepiv proti covidu-19. "Od takrat naprej je ministrstvo temu sledilo," je poudaril Janša.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na odboru pojasnil, da o dodatnih, opcijskih odmerkih cepiv konec decembra niso odločali, ker je imela Slovenija 21. decembra sklenjene pogodbe s štirimi proizvajalci za skupaj 3,6 milijona odmerkov cepiv. Poleg tega se je pričakovalo skorajšnje izrazito povečanje dobav cepiva AstraZenece in se ni pričakovalo, da bo prihajalo do takšnih odstopanj dobav AstraZenece od naročenega in predvidenega. Če bi naročili opcijske odmerke, pa je bil predviden plan dobav v drugi polovici leta. Dodal je, da so vse države članice EU pričakovale, da bodo farmacevtska podjetja okrepila proizvodnjo v letošnjem letu, kar se tudi dogaja. Odločitev o naročilu dodatnih odmerkov cepiv je takrat sprejemala strokovna svetovalna skupina za cepljenje, in ko je Janša izvedel, da niso naročili dodatnih odmerkov, je to skupino razpustil, je povedal Vindišar.

Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin pa je k temu dodal, da je Slovenija naročila vse vrste cepiva, ki jih je lahko. Poleg tega sedaj dva farmacevta - Pfizer in Moderna - krepita dobave v EU. Pfizer bo v drugem četrtletju dobavil 60 milijonov odmerkov, ki naj bi jih sicer dobili v zadnjem kvartalu, kar pomeni, da bo Pfizer v aprilu tedensko namesto 40.950 odmerkov cepiv dobavil 64.350 odmerkov. V maju bodo dobave vsak teden po 58.500 odmerkov, v juniju pa že po 106.000 odmerkov. Tudi Moderna bo okrepila dobavo, v tem četrtletju bo Sloveniji zagotovila 132.000 odmerkov.

Tomaž Gantar: Ne vidim velike napake

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je dodal, da se je Slovenija v času možnosti naročanja opcijskih odmerkov, kar je bilo sicer po njegovem odhodu z ministrstva, prav odločala, saj niso mogli predvideti, da bo prišlo do zmanjšanj dobav cepiv. Če bi bile dobave takšne, kot so bile načrtovane, bi imeli dovolj cepiv. Bi se pa lahko tukaj znašli morda zaradi tega, ker bi naročili cepiva, ki morda ne bi delovalo na nove različice novega koronavirusa. "V tem primeru ne vidim velike napake, ampak možnost strokovne ocene, ki bila danes drugačna," je dejal.

Bratušek: Samo tri države so se odpovedale in med njimi je Slovenija

Poslanka SAB Alenka Bratušek pa je dejala, da bi razumela odločitev Slovenije, da se odpove opcijskim odmerkom, če bi se tako odločilo vseh 27 držav. "Ampak se niso, samo tri so se tako odločile, med njimi Slovenija," je dejala. Po njenem mnenju je nenabava dodatnih odmerkov cepiv drugi fiasko te vlade na področju epidemije covida-19 in boji se, da ni zadnji.

Alenka Jeraj (SDS) je ocenila, da se je vlada pametno odločila, da je naročila cepiva različnih proizvajalcev. Ob tem je opozorila, da se v teh časih stvari dnevno spreminjajo. Prepričani so bili, da bo AstraZeneca zagotovila dovolj cepiva, kar je konec koncev pričakovala celotna Evropa, a se to ni zgodilo. A, kot je dodala, ni nič zamujenega, do julija bomo lahko v Sloveniji imeli 50-odstotno precepljenost.

Jani Möderndorfer (LMŠ) pa ocenjuje, da je danes vprašanje, ali je Janša konec decembra opustil dolžno ravnanje kot odgovorna oseba. Prenos pooblastil o naročanju cepiv na strokovno skupino namreč ne pomeni prenosa odgovornosti, je dejal. Ob tem se sprašuje, zakaj Slovenija do decembra ni naredila več za pripravo na organizacijo cepljenja, če se je že junija vedelo, da bo čez nekaj mesecev steklo cepljenje.

Mojca Žnidarič (SMC) pa je opozorila, da bi bili opcijski odmerki dobavljeni šele konec letošnjega leta, tudi če bi jih takrat naročili, kar je pozneje, kot prihajajo ostala cepiva.

Predlagatelji: Vlada naj pripravi poročilo

Stranke predlagateljice seje so odboru predlagale, da sprejeme sklep, s katerim bo pozval vlado, naj v 14 dneh pripravi poročilo o tem, kako je potekalo naročanje cepiv in zakaj Slovenija ni naročila dodatnih odmerkov, ter ga predstavi odboru.

Predlagajo tudi, naj odbor pozove ministrstvo, naj o strategiji nabav in dobav cepiva ter uresničevanju strategije cepljenja vsaj enkrat mesečno poroča državnemu zboru. Predlagajo še, naj odbor pozove vlado, da v okviru vseh nadaljnjih krogov nabav cepiva v okviru skupnih nabav EU-ja izkoristi ves možen potencial za nakup cepiva. Vlado pa želijo pozvati še, naj v roku 14 dni poroča o dobavnih rokih cepiv iz drugega kroga, ki jih je Slovenija naročila naknadno.

Poslanci so razpravljali o (ne)nabavah cepiv. Foto: Radio Slovenija
Poslanci so razpravljali o (ne)nabavah cepiv. Foto: Radio Slovenija