Urad vlade za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija, je v pismu, ki ga je na začetku aprila posredoval Svetu Evrope, med drugim zapisal, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Pismo je bilo vladni odziv Svetu Evrope na prijave o pritiskih na medije v Sloveniji. Foto: DZ/Matija Sušnik
Urad vlade za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija, je v pismu, ki ga je na začetku aprila posredoval Svetu Evrope, med drugim zapisal, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Pismo je bilo vladni odziv Svetu Evrope na prijave o pritiskih na medije v Sloveniji. Foto: DZ/Matija Sušnik

Odbora sta v nadaljevanju prekinjene seje po večurni razpravi zavrnila tri sklepe, ki so jih predlagale opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB, so pa poslanci podprli sklep, ki ga je pripravila koalicijska stranka SMC.

V sklepu je predlog zunanjemu ministrstvu, naj umakne sporni odziv urada vlade za komuniciranje, naslovljen na spletno platformo Sveta Evrope. Hkrati odbora pozivata vse nosilce javnih funkcij, naj se vzdržijo vsakršnega omejevanja svobode novinarskega dela in uredniške neodvisnosti ter posegov v pravico javnosti do obveščenosti.

Vlada je v pismu, ki ga je na začetku aprila posredovala Svetu Evrope, med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Opozorila je tudi, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja.

Podprli predlog za umik sporne depeše o medijih

Odbora sta razpravo o sporni "depeši" začela že pretekli torek, vendar je bila seja prekinjena, ker poslanci niso dobili vseh odgovorov zunanjega ministra Anžeta Logarja. Danes Logarja ni bilo v DZ-ju, ker je imel druge obveznosti, zastopal pa ga je državni sekretar na zunanjem ministrstvu Tone Kajzer.

Kajzer je na kratko povzel nastop ministra Logarja, ki je poslancem pretekli teden pojasnil, da odziv vlade ni bil depeša, kot so v sklicu seje navedli predlagatelji, temveč odgovor na objavo na spletni platformi Sveta Evrope, da predsednik vlade Janez Janša pritiska medije. Državni sekretar je na vztrajanje poslancev potrdil, da je odziv pripravil urad vlade za komuniciranje, Svetu Evrope pa ga je posredovalo zunanje ministrstvo.

Opozicijski poslanci so vztrajali pri zahtevi, naj vlada enostranski in nesprejemljivi dopis umakne in prekliče ter ga nadomesti z vsebino, ki ne bo škodila ugledu Slovenije. SDS so opomnili, da so v odzivu pozabili omeniti svoje medije, ki jih financirajo Madžari.

Poslanci SDS-a so opoziciji očitali politikantstvo in nestrokovnost, saj da ne gre za depešo, temveč za vladni odziv na objavo na platformi Sveta Evrope, ter vztrajali, da v dopisu vse drži. Od dokumenta, ki so ga poslanci v večurni burni razpravi imenovali depeša, odziv, odgovor, pismo in celo sonet, pa so se ogradili v koalicijskih strankah SMC in DeSUS.

Gregor Perič je dejal, da se v SMC-ju od takšnih odzivov ograjujejo in da bo koristno za vse, da se ne ponovijo več. Želi si, da bi bil odziv uravnotežen in da bi odražal dejansko stanje. Poudaril je, da se nihče v Sloveniji ne sme počutiti ogrožen. Novinarstvo mora biti po njegovih besedah svobodno, neodvisno in objektivno. "To je ena izmed svetinj demokracije," je dodal.

Branislav Rajić, prav tako član SMC-ja, je vladni odziv označil za neodgovorno ravnanje, ki po nepotrebnem poglablja napetosti v družbi. Zavzel se je za spoštovanje svobode medije in svobode izražanja ter izrazil nasprotovanje poseganju v uredniško politiko medijev. Vmešavanje politike v svobodno delo novinarjev je po njegovih besedah civilizacijsko nedostojno.

Jurij Lep (DeSUS) je dejal, da v njegovi stranki ne podpirajo vsebine odziva in se od nje distancirajo. Poudaril je, da bi moral biti dokument usklajen na ravni koalicije.