Ura resnice za premierja v torek. Foto: BoBo
Ura resnice za premierja v torek. Foto: BoBo
Pred glasovanjem o zaupnici

Poslanci v teh dneh mrzlično preštevajo glasove, ali bo vlada obstala ali ne. Prav tako so vnovič oživila ugibanja, ali bodo politiki na levici našli in dobili podporo za morebitnega novega mandatarja, za TV-Dnevnik naše televizije poroča Petra Bezjak.

Večina poslanskih skupin se je že javno opredelila, kako bodo glasovali njeni poslanci. V Zaresu vlade ne bodo podprli, a se vseh sedem poslancev še ni dokončno odločilo. Alojzij Potočnik, pravi, se bo "na podlagi argumentov odločil, kakšne so politične posledice takšnega ali drugačnega glasovanja".

V pripetem videoprispevku si lahko ogledate tudi pojasnila pravnega strokovnjaka Mira Cerarja o mogočih potorkovih scenarijih.

Ker šteje vsak glas, bo usoda vlade odvisna tudi od dveh poslancev narodnostnih manjšin, ki javno izjavljata, da ministrski kandidati, s tem pa tudi vlada, njune podpore ne bodo dobili.
Prav tako nova Pahorjeva ministrska ekipa še ni prepričala petih nepovezanih poslancev. Franc Žnidaršič na vprašanje o tem, ali ga je premier prepričal, odgovarja: "Morda, ne vem pa, ali vse ali posameznike."

Med pomembnimi političnimi igralci bo tudi pet Jelinčičevih poslancev, ki so o torkovem glasovanju skrivnostni. Njihov predsednik pa trdi, da skoraj nihče ne trka na njihova vrata in jih ne nagovarja, naj glasujejo za. "Zadnjič mi je eden ponujal zepterlonce," pravi Zmago Jelinčič.

Če bodo poslanci držali besedo in glasovali, kot napovedujejo v teh dneh, Pahorjeva vlada zaupnice ne bo dobila. Sledila bosta še dva poskusa glasovanja, že zdaj pa se govori, da bi lahko stranke na levici v tretjem poskusu glasovanja, ki je tajno, ponudile novega kandidata za mandatarja.

Gregor Golobič (Zares) ob morebitnem zgornjem scenariju poudarja, da "če bo do tega prišlo, bo to neodvisno od naše volje in bomo z veseljem proučili tak predlog". Matjaž Zanoškar (DeSUS): "Če bo predlog dober, če bo tisti, ki bo sposoben to izpeljati, ne izključujemo te možnosti in podpreti novo vlado."

Predsednik vlade petkovega dobljenega glasovanja o rebalansu proračuna ne povezuje s torkovim o usodi vlade. Pahor namreč pričakuje, da bodo poslanci imeli v mislih težje finančne razmere, sam pa je že večkrat povedal, da bi daljše politične brezvladje poslabšalo naš mednarodni položaj, še poroča Bezjakova.

Pred glasovanjem o zaupnici