Ljubljančanka Tamara Lah Turnšek je trenutno vodja raziskovalnega programa oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka. Foto: BoBo
Ljubljančanka Tamara Lah Turnšek je trenutno vodja raziskovalnega programa oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka. Foto: BoBo
Tudi Lahovi zelena luč

Pred torkovim glasovanjem o paketu novih ministrov se je na odboru za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo predstavila Tamara Lah Turnšek, ki je premier Borut Pahor predlaga za novo ministrico za visoko šolstvo.

Med prioritetami je izpostavila potrebo večji samostojnosti v javnih raziskovalnih zavodih, stabilnejšem financiranju znanosti in razvoja ter morebitno izvzetje raziskovalne sfere iz sistema javnih uslužbencev. Prav tako bi bilo po njenem mnenju treba v letu 2011/2012 ustanoviti svet za raziskave in inovacije.

Poslancem je med drugim zagotovila, da bo v primeru imenovanja skrbela za racionalizacijo in kontinuiteto v znanosti. Poudarila je, da delo na področju znanosti in tehnologije pokaže učinke čez nekaj let. Prepričana je, da je treba okrepiti prenos tehnologij.

Kandidatka je doktorica biokemije
Tamaro Lah Turnšek je sicer doktorica biokemije in od leta 1996 direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, na katerem je tudi ustanovila Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka.

Za primernost njene kandidature je glasovali sedem članov odbora, pet pa jih je bilo proti.

V torek glasovanje o usodi vlade
Člani ostalih pristojnih parlamentarnih odborov so v ponedeljek že zaslišali štiri kandidate za ministre - pred odborom za gospodarstvo se je predstavil Tomaž Orešič, Zdenka Vidovič je odgovarjala članom odbora o vprašanjih javne uprave, Branko Janc je nastopil kot kandidat za notranjega ministra in Samo Bevk kot morebitni novi kulturni minister. Vsi so dobili potrebno podporo.

Ali bodo kandidati res prevzeli resor, pa bo jasno v torek, ko bo v parlamentu glasovanje o vseh ministrskih kandidatih. Nanje bo premier vezal zaupnico, zato bo prihodnji teden tudi znano, ali bo ta vlada obstala.

Tudi Lahovi zelena luč