Svetniki so na seji programskega sveta med drugim razpravljali tudi o realizaciji programsko-produkcijskega načrta za leto 2011. Foto: MMC RTV SLO
Svetniki so na seji programskega sveta med drugim razpravljali tudi o realizaciji programsko-produkcijskega načrta za leto 2011. Foto: MMC RTV SLO

Na odru se je zgodilo to, kar se je. Ne moremo narediti nič, razen tega, da tega ne ponavljamo. Šlo je zgolj za to, da se na odru v oddaji v živo niso spoštovali dogovori.

Janez Lombergar o prireditvi Viktorji
Marko Filli
Marko Filli je opozoril, da če bo manj kadra, bo manj tudi projektov, zato je treba izvesti prestrukturiranje. Foto: MMC RTV SLO

Na nadaljevanju redne seje programskega sveta RTV Slovenija so med drugim obravnavali poročilo o realizaciji programsko-produkcijskega načrta za leto 2011, letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev ter aktualno problematiko RTV Slovenija. Obravnavo poročila varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev so zaradi njene odsotnosti znova prestavili na naslednjo sejo.

"Vodstvo si prizadeva upoštevati zakonodajo"
V razpravi o aktualni problematiki so se na seji med drugim osredotočili tudi na prireditev Viktorji. Direktor Televizije Slovenije Lombergar je glede prireditve dejal, da je obtoževanje, da izvajajo cenzuro in samocenzuro, neutemeljeno. RTV Slovenija cenzure po njegovih besedah nikoli ni izvajal in je tudi ne bo. "Tukaj je samo zdrava presoja, kaj je prav in kaj ni prav in kaj gre čez vse meje razumnega."

Zaradi suma, da je RTVS pri predvajanju Viktorjev v času kampanje pred referendumom o družinskem zakoniku kršil zakon o volilni in referendumski kampanji, je inšpektorat za notranje zadeve začel ugotavljanje pogojev za začetek postopka o prekršku, so za STA potrdili na notranjem ministrstvu.

Če bodo ugotovili, da so pogoji za začetek postopka izpolnjeni, bodo ukrepali. Za izdajatelja medija je predvidena globa za kršenje določb zakona o volilni in referendumski kampanji od 1.500 do 2.000 evrov, za odgovorno osebo na mediju pa od 150 do 200 evrov.

Pojasnil je še, da so scenarij zahtevali, ga dobili in potem opozorili igralce in ustvarjalce, da se izrecno ognejo vsakršnim aktualnopolitičnim dogajanjem. Lombergar meni, da se tega dogovora niso držali, kar je zanj zloraba zaupanja medija. Zato so se odločili posnetek umakniti in bo ponovno na voljo za ogled takoj po koncu referenduma in volitev.

Mnenja svetnikov o tej odločitvi so bila različna, nekateri menijo, da je bila napačna, drugi jo podpirajo. Ob tem pa je direktor radia Miha Lampreht spomnil na to, da imajo rigidna pravila in referendumska kampanja teče po teh pravili. "Vodstvo si pač prizadeva upoštevati to zakonodajo," je dejal.

Svet bo pozval vlado, da sporni sklep ponovno preuči
V nadaljevanju razprave o aktualnem dogajanju je generalni direktor zavoda Marko Filli dejal, da je "pisano". "V parlamentu sta v postopku dve spremembi zakona, ki lahko vplivata na naše delo, vlada pa je sprejela sklep o popolni prepovedi sklepanja avtorskih pogodb v javnem sektorju," je spomnil. "Ta prepoved je hud udarec za nas," je prepričan.

Povedal je še, da so o tem obvestili pristojno ministrstvo, ki bi moralo problematiko že obravnavati, pa je ni, vlada pa naj bi se z njo ukvarjalo ta teden. "Obstajajo neuradne informacije, da naj bi se ta ukrep ne nanašal na nas. Če bo vlada dala kakšna drugačna navodila, se bomo po tem tudi ravnali," je dejal in dodal, da je večina pogodb na daljši rok, kljub temu pa bi lahko bile posledice tega ukrepa vidne že kmalu.

Svetniki so zato sprejeli sklep, da se pošlje vladi poziv, da ponovno prouči sklep glede prepovedi sklepanja avtorskih pogodb, kajti dosledno uveljavljanje te prepovedi bi onemogočilo izvajanje temeljnih programov, ki jih po zakonu RTV Slovenija mora zagotavljati.

Problematično poročanje o porabi razvojnih sredstev
Svetniki so med drugim nadaljevali razpravo o tem, za katere projekte točno so se lani porabila razvojna sredstva. Svetnik Miran Lesjak meni, da je poročanje vodstva o porabi razvojnih sredstev izjemno problematično in netransparentno. Pri tem je izpostavil portal MMC in opozoril, da je bilo poročilo za MMC prepisan plan za leto 2011, "in to na način, da niti letnic niso spremenili". To po njegovem kaže na to, "da teh gradiv, preden gredo v programski svet, očitno prav nihče ne prebere".

Glede realizacije programsko produkcijskega načrta je Lesjak dejal, da so podatki o realiziranih obsegih zgovorni, in sicer zato, ker je v večini primerov pojasnjeno, zakaj predvideni obsegi niso bili realiziran. "Pri kar nekaj projektih se pojavi utemeljitev, da neka oddaja ni bila realizirana, ker niso bila zagotovljena sponzorska sredstva," je navedel in dodal, da bi moralo vodstvo v programsko produkcijski načrt uvrščati samo tiste projekte, ki že imajo predvidena sredstva.

Filli: Razvojni projekti niso zgolj trošenje denarja
Svetniki so razpravljali o realizaciji različnih projektov, pri čemer je direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar dejal, je televizija živ organizem. "Je zelo podobna delovanju gledališč. Je nenehni kreativni proces. Včasih pač kaj ne uspe. Včasih kaj uspe, bolj kot smo pričakovali."

Filli je opozoril, da se na seji o razvojih projektih govori kot o trošenju denarja, vendar pa po njegovih besedah to trošenje ni kar tako, saj se na koncu pokažejo neki rezultati. "Razpravljati bi morali o tem, ali je ta rezultat ustrezen," meni. Dodal je še, da delajo načrt, ki iz leta v leto zmanjšuje obseg sredstev, sočasno pa se mora po njegovem zgoditi tudi kadrovsko prestrukuriranje. Glede očitanja, ki se pojavlja v javnosti o prodaji delnic, pa je pojasnil, da če jih ne bi smeli prodati, tudi stroškov ne bi bilo, "vendar potem tudi ne bi bilo razvoja," je sklenil.

Na odru se je zgodilo to, kar se je. Ne moremo narediti nič, razen tega, da tega ne ponavljamo. Šlo je zgolj za to, da se na odru v oddaji v živo niso spoštovali dogovori.

Janez Lombergar o prireditvi Viktorji