Koprivnikar meni, da so dodatki povsem logično razporejeni po posameznih poklicnih skupinah. Foto: MMC RTV SLO
Koprivnikar meni, da so dodatki povsem logično razporejeni po posameznih poklicnih skupinah. Foto: MMC RTV SLO

V vladi so v preteklih tednih po besedah ministra ugotavljali, da so bile ocene v javnosti glede dodatkov precej nekritične. Zato je vlada naložila ministrstvu za javno upravo, naj pripravi celovit pregled dodatkov na področju javnega sektorja.

Pregled je pokazal, da dodatki predstavljajo osem odstotkov celotne mase plač, brez dodatka za delovno dobo, ki ga prejemajo vsi, pa jih je le še za 3,5 odstotka. Ta delež je po oceni Koprivnikarja razmeroma nizek.

Za ministra dodatki razumno razdeljeni
Prav tako je logična porazdeljenost dodatkov. Ti - neupoštevajoč dodatek za delovno dobo - predstavljajo pri policistih 16 odstotkov, pri medicinskih sestrah 11 odstotkov, pri vojakih devet odstotkov. Sledijo zdravniki, zobozdravniki in pravosodni organi, je navedel.

Dodatek za stalno pripravljenost, o katerem je bilo v preteklih tednih največ govora, v masi plač predstavlja le 0,4 odstotka. Delež, ki ga dodatek predstavlja v plačni skupini visokošolski učitelji in visokošolski sodelavci, pa je štiri promile, je povedal Koprivnikar.

Pregled je tako po besedah ministra pokazal, da ne prihaja do sistemskih anomalij, kadar pa se to zgodi, mora ta dodatek vrniti za 10 mesecev nazaj, vendar ne v višji vsoti od dveh polnih bruto plač. Minister je ob tem izpostavil, da po plačni reformi obstaja le še devet tipov dodatkov, ki imajo potem še različice glede na plačne skupine.

Celotno strukturo dodatkov za celotni javni sektor bodo objavili predvidoma do konca prihodnjega tedna na portalu odprtih podatkov. Po njegovih besedah se obravnavajo tudi sporna izplačila ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič v času njenega dela na nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu. "Če se izkaže, da izplačilo ni bilo upravičeno, ga bo treba vrniti," je poudaril.