Vlada Alenke Bratušek je v osmih mesecih
Vlada Alenke Bratušek je v osmih mesecih "izgubila" drugega ministra. Foto: BoBo
Stanko Stepišnik
Stanko Stepišnik se po osmih mesecih ministrovanja vrača v poslanske klopi. Foto: BoBo
Pozitivna Slovenija
V PS-ju so veseli, da se Stepišnik vrača v poslansko skupino, saj so prepričani, da bo lahko s svojimi izkušnjami in idejami veliko pripomogel pri nadaljnjem delu. Foto: MMC RTV SLO
Minister Stepišnik odstopil

Po napovedanem odstopu ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki se je, kot je dejal, položaju odpovedal zaradi pritiskov javnosti, je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer med drugim izrazil prepričanje, da je bila Stepišnikova odločitev najboljša tudi za njegovo podjetje. Lahko bi se namreč pojavljali zelo škodljivi očitki, "ki so neresnični ali pa neprimerni in bilo bi res škoda vseh delovnih mest ter dobrega podjetja", meni Möderndorfer.

Prezgodaj govoriti o nasledniku
Dejal je še, da so v PS-ju veseli, da se Stepišnik vrača v poslansko skupino. S svojimi izkušnjami in idejami bo lahko namreč kot poslanec veliko pripomogel pri nadaljnjem delu, je še prepričan. O Stepišnikovem nasledniku je še prezgodaj govoriti, je še povedal in zatrdil, da informacijo, da bi ga lahko nasledila bodisi Alenka Avberšek z GZS-ja bodisi Robert Golob, prvič sliši.

Virant: Korektna poteza
Predsednik DL-ja in notranji minister Gregor Virant je odstop ministra označil kot korektno potezo, ki ohranja kredibilnost vlade.

Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec je odstop Stanka Stepišnika pričakoval - poudaril je, da ga je napovedal že v torek in to se je "tudi zgodilo". "Pričakovati je bilo, da bo pritisk javnosti in koalicijskih partnerjev takšen, da ga ne bo zdržal in da ne mogel več opravljati funkcije ministra," je še dodal.

Franc Jurša, vodja DeSUS-ove poslanske skupine, meni, da je Stepišnik "naredil pravo potezo". Vsi znotraj koalicije so na neki način pričakovali, da bo to storil, še pravi in dodaja: "V tem trenutku je ključnega pomena to, da je nekdo, ki je bil in je na neki način obremenjen s subvencijami, ki jih je dobivalo njegovo podjetje, odstopil."

Han: Čim prej zapolniti prazno mesto
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han meni, da je Stanko Stepišnik s svojim odstopom ravnal modro in preudarno, s tem pa razbremenil predsednico vlade Alenko Bratušek, koalicijo in družbo Emo - Orodjarna. Poudaril je, da je iskanje novega ministra v rokah premierke, prepričan pa je, da bo morala prazno mesto čim prej zapolniti, da dobimo operativnega ministra, ki bo delal v dobro gospodarstva. Dodal je, da bi bil morda zdaj primeren trenutek, da Gospodarska zbornica Slovenije pomaga z idejami.

Hanova strankarska kolegica Majda Potrata pa je dejala, da je naloga ministra presoditi, koliko lahko javno mnenje vpliva na dobro delovanje ministrstva. "In če je javno mnenje tako zelo vznemirjeno, kot je po teh razpisih, je v resnici vprašanje, ali lahko minister še dobro opravlja delo, za katerega je prisegel," je dejala. Dodala je, da je bil ministrov odstop v tem primeru boljša rešitev, kot da bi vztrajal na položaju.

Tanko: Odstop mnogo prepozen
Odzvali so se tudi v opoziciji - vodja poslancev SDS-a Jože Tanko je prepričan, da je odstop Stanka Stepišnika mnogo prepozen, saj se letos za gospodarstvo ni naredilo nič. Ob tem je "več kot očitno, da si je minister zagotovil kisik za svoje družbe prek razpisov, ki so bili na njegovem ministrstvu", kar je po Tankovem mnenju neetično.

NSi: Edina prava poteza
V NSi-ju pa pravijo, da so odstop ministra pričakovali - to je edina pravilna poteza, je ob tem dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Ob tem je spomnila, da so tudi sami predsednico vlade Alenko Bratušek pozivali, naj ukrepa.

SLS: Njegovo delo nezadovoljivo
Da je bilo delo ministra Stepišnika nezadovoljivo, menijo v SLS-u. Po mnenju predsednika SLS-a Franca Bogoviča gospodarski minister ni imel nobene gospodarske politike in je pristajal na paradigmo, da bo ščitil socialno državo oziroma ohranjal socialni mir ne glede na ceno. Zato je prav, da v gospodarski resor stopi nekdo drug. "Ta pa seveda ne bo mogel storiti ničesar, če ne bo sposoben odločilno vplivati na spremembo generalne antigospodarske politike sedanje vlade, da ta postane progospodarska," je dodal.

Minister Stepišnik odstopil