Stanko Stepišnik je položaj ministra prevzel 21. marca, kar pomeni, da odstopa po natanko osmih mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Stanko Stepišnik je položaj ministra prevzel 21. marca, kar pomeni, da odstopa po natanko osmih mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Bratušek
Bratuškova je njegovo delo označila za "dobro in korektno". Foto: BoBo

Verjetno bi bilo najboljše, če bi postal filozof ali klatež, potem bi lahko še delal v politiki.

Stanko Stepišnik
Stanko Stepišnik
Stepišnik se vrača med poslance. Foto: BoBo
Minister Stepišnik odstopil

je po pogovoru s premierko Alenko Bratušek odstopil in se vrača v poslanske klopi. Predsednica vlade je poudarila, da ni storil ničesar nezakonitega.

"Ta obtoževanja in ta nemir, ki ga je povzročil neki naročnik, novinarji pa ste to nekako morali sproducirati naprej, so povzročili stanje, da jaz odstopam z ministrskega mesta in se vračam nazaj med poslanske klopi. S tem razrešujem tudi svoje podjetje, da ne trpi in da lahko enakovredno nastopa na javnih razpisih, domačih in tujih, kot vsa druga podjetja," je kot razlog za odstop navedel Stepišnik. Ta se je pod plazom kritik znašel, ker se je podjetje Emo - Orodjarna, katerega solastnik je, potegovalo za državne subvencije ministrstva, ki ga vodi.

V izjavi za javnost je še zagotovil, da se je z vstopom v politiko odpovedal vodenju svojega podjetja, in zatrdil, da subvencij v Emu - Orodjarni niso porabili nenamensko: "Podjetje ni nikoli ravnalo nezakonito, nemoralno ali nehigienično. Nehigienično bi bilo, če bi se ta denar porabil nenamensko ali za luksuzne predmete. Vedno se je vračal nazaj v proizvodnjo za nakup osnovnih sredstev, za razvoj in raziskave ter za izobraževanje zaposlenih." Sam se je iz postopka o dodeljevanju državne subvencije izločil, zato njegovo ravnanje ni bilo nezakonito, s čimer se je že pred časom strinjala tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Stepišnik proti novinarjem
Stepišnik se je še pritožil nad delom medijev in dejal: "Mislim, da mora tudi novinarstvo postati svobodnejši poklic, in verjetno bo treba tudi kak zakon spremeniti na tem področju, da se ne bo dogajalo, da se bo manipuliralo z ljudmi."

Bratuškova: Naj postanejo taki standardi zavezujoči za vse
Predsednica vlade je njegovo delo označila za "dobro in korektno". Pri dodeljevanju subvencij Stepišnikovemu podjetju ni bilo nič nezakonitega, je poudarila premierka. "Naj takšni visoki standardi, ki so jih nekateri v zadnjih dveh dneh omenjali, postajajo v politiki praksa in naj jih spoštujejo tudi tisti, ki so dva dni obtoževali ministra Stepišnika."

Drugačno mnenje pa ima glede višanja standardov očitno Stepišnik, ki je pred premierko izjavil: "Za gospodarstvenika je to en velik poduk, ko pride v politiko, in v prihodnje bo treba verjetno tudi določene tolerance spremeniti, da se bodo gospodarstveniki lahko pojavljali v politiki, ker brez neke kritične mase gospodarstvenikov bo zelo težko spraviti Slovenijo v konkurenco s sosednjimi državami."

Stepišnik takoj po odstopu v Odmevih
"Mislim, da je odstop prava pot in da smo v Pozitivni Sloveniji pokazali visok standard," je minister Stepišnik znova zatrdil v Odmevih. Poudaril je, da so se pritiski zadnje dni stopnjevali, po njegovih besedah so se pojavljale tudi neresnice, zato ni več želel škodovati ugledu podjetja, katerega solastnik je. Emo - Orodjarna namreč deluje tudi na tujih trgih, kjer je ugled še posebej pomemben. "Razumem etična merila, zato sem tudi odstopil. Nisem želel škodovati niti koaliciji niti podjetju," je dodal.
A še vedno ostaja v političnih vodah, saj bo znova sedel v poslanske klopi. Na vprašanje Igorja E. Berganta, ali se mu tudi to ne zdi sporno, saj bo na izpraznjeno ministrsko mesto sedel nekdo po izboru njegove stranke, on pa ostaja vpliven član PS-ja, je odgovoril: "Verjetno bi bilo najboljše, če bi postal filozof ali klatež, potem bi lahko še delal v politiki."
.
Po poročanju spletnih Financ naj bi bil kandidat za novega ministra Ivan Novak, direktor RCA Slovenija, hčerinskega podjetja Rail Cargo Austria. Stepišnik pravi, da se predsednica vlade o novem ministru z njim ni posvetovala, da pa verjame, da bodo izbrali zelo dobrega kandidata.

Nepravilnosti v pogodbi
KPK je danes sporočil, da je po pregledu pogodbe ugotovil "nepravilnosti v sami pogodbi med ministrstvom in prejemnikom subvencije". Pogodba, na podlagi katere je bilo opravljeno izplačilo, vsebuje klavzulo, ki zatrjuje, da prejemnik sredstev, torej podjetje Emo - Orodjarna, ni na seznamu subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja, kar pa po ugotovitvah KPK-ja ne drži.

Koalicija zahtevala ukrepe
O Stepišnikovem ravnanju so v torek razpravljali tudi koalicijski partnerji. Prvi mož SD-ja Igor Lukšič je opozoril, da si je aktualna koalicija za cilj zastavila visoka merila za delovanje ministrov in poslancev, zato od premierke Alenke Bratušek pričakuje, da "začne vleči poteze". Predsednik DL-ja Gregor Virant pa je dejal, da od Bratuškove pričakuje, da bo "udarila po mizi in naredila red". Še najbolj jasen je bil prvak DeSUS-a Karl Erjavec, ki je presodil, da bo Stepišnik "pod takšnim pritiskom javnosti težko nadaljeval svoje delo", zato je bil prepričan, da bi "najbolje storil, če bi odstopil".

Verjetno bi bilo najboljše, če bi postal filozof ali klatež, potem bi lahko še delal v politiki.

Stanko Stepišnik
Minister Stepišnik odstopil