Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sorodna novica Lobnikar: Nič ni narobe, če premier želi pogovor z direktorjem policije

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bila stranka Gibanje Svoboda ustanovljena v želji in s ciljem, da v Sloveniji znova utrdijo vrednote, kot so spoštovanje, zaupanje in sodelovanje. "Z vsemi svojimi dosedanjimi ravnanji smo dokazali, da tem vrednotam ostajamo zvesti. Naša komunikacija je odprta in iskrena, prepričani smo namreč, da lahko le tako najdemo najboljše rešitve in – če so ti potrebni – kompromise," so navedli.

Po mnenju stranke pa so še pomembnejši kolegialnost in iskreni pogovori med najtesnejšimi sodelavci. To je, kot so zapisali, ključno za medsebojno zaupanje, ki je temelj dobrega in učinkovitega delovanja vsake politične stranke, vlade ali katere koli druge organizacije.

Sorodna novica Dodatno poročilo policije: Političnih pritiskov na delo policije ni bilo

"V družbi, ki od nas pričakuje ali celo zahteva, da se tudi pri komuniciranju s svojimi najožjimi sodelavci samocenzuriramo – in to zgolj zato, da naša iskrenost ne bi bila razumljena kot kakršen koli pritisk – in kjer so zasebne korespondence iztrgane iz konteksta ter zlorabljene za politično obračunavanje, pa si ne želimo živeti," so navedli.

Zato obžalujejo, da so posamezniki na pomembnih političnih položajih za doseganje svojih lastnih ciljev te vrednote in medsebojno zaupanje pripravljeni rušiti. "Zrelost posameznik pokaže s tem, da v vsakodnevnem življenju in na pomembni funkciji loči med tem, kaj je pritisk, vplivanje oziroma kaj je iskren pogovor s ciljem poiskati najboljšo rešitev za posamezen izziv," so zapisali.

SD. Foto: BoBo/Borut Živulović
SD. Foto: BoBo/Borut Živulović

SD pričakuje upoštevanje neodvisnosti organov

V SD-ju so po sporu med premierjem in notranjo ministrico izrazili pričakovanje, da se bo v prihodnje z vso resnostjo upoštevalo pristojnosti in neodvisnost posameznih organov. Pričakujejo tudi, da bo poskrbljeno za način komunikacije, ki ga ne bo mogoče razumeti kot politični pritisk.

Po seji predsedstva so v SD-ju izrazili obžalovanje, da bo vlada izgubila "strokovno ministrico za notranje zadeve, ki je izvrševala koalicijske zaveze". Ob tem so v sporočilu za javnost poudarili, da morata biti pri zaposlovanju v policiji v ospredju strokovnost in neodvisnost, kar da bodo sami zagovarjali tudi v prihodnje.

"Kakršna koli nezakonita ravnanja se morajo nemudoma preiskati in v primeru ugotovljenih nepravilnosti ali kršitev, tudi ustrezno sankcionirati," so zapisali. Pri tem za samovoljno presojo in ukrepanje ne more biti prostora, hkrati pa je treba zagotoviti vse za strokovno, avtonomno in profesionalno policijo, ki bo v službi ljudi in zakonitosti, so prepričani v SD-ju.

Spor med Robertom Golobom in Tatjano Bobnar

Sorodna novica Bobnar: Golob povrnitev zaupanja pogojeval z "odpustitvijo določene osebe"

Odzivi prihajajo v času zaostrenih odnosov med premierjem Robertom Golobom in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ki je napovedala, da bo podala svojo odstopno izjavo. Med razlogi za svojo odločitev je danes navedla, da Golob ni želel potrditi članov njene ekipe. Zavrnil je predlog za imenovanje vodje policije Boštjana Lindava na to funkcijo s polnim mandatom, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z "odpustitvijo določene osebe s policije".

Golob je tudi od Lindava zahteval pojasnila o domnevnih političnih pritiskih. V danes objavljenem delno anonimiziranem poročilu je v. d. generalnega direktorja policije navedel, da se vpliv politike na delo policije po njegovih navedbah kaže pri zahtevah po kadrovanju in razrešitvah določenih oseb mimo pravil. Je pa namestnik generalnega direktorja Igor Ciperle po pooblastilu Lindava v dodatnem pojasnilu danes navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdor koli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.