Protestnike pred parlamentom skrbi, da spremembe zakona o varstvu okolja kršijo ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja. Foto: BoBo
Protestnike pred parlamentom skrbi, da spremembe zakona o varstvu okolja kršijo ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja. Foto: BoBo

Na manjšem protestnem shodu, kjer se je zbralo nekaj deset ljudi, so opozarjali na škodljive posledice, ki jih utegne okolju povzročiti sprememba zakonodaje. Med spremembami jih najbolj skrbita neomejena trajnost okoljevarstvenih dovoljenj in izključevanje javnosti pri njihovem izdajanju.

Tako je Ivan Križnič iz društva EKO Anhovo in dolina Soče opozoril, da zakon podpira težko in slabo industrijo, s tem pa bo po njegovem mnenju Slovenija nazadovala za od deset do dvajset let. Po novem okoljevarstvenega dovoljenja namreč ne bo več treba obnavljati po desetih letih.

Protestniki večinoma prihajajo z degradiranega območja, kar dokazujejo meritve kakovosti zemljin in zraka v občini Kanal ob Soči. Glavni vir onesnaževanja je cementarna Salonit Anhovo, kjer po navedbah Križniča kurijo nevarne odpadke, čeprav Salonit Anhovo ni opredeljen kot sežigalnica odpadkov in so s tem zanj okoljevarstveni standardi znatno nižji.

Zaradi okoljske degradacije območja je občina Kanal ob Soči na četrtem mestu po izseljevanju. "Najhuje pa je to, da se v občini pojavljajo huda obolenja ne le pri starejših, temveč tudi pri prebivalcih srednjih let in celo mlajših," je dejal Križnič in poudaril, da trenutno izvajajo študijo, ki bi ugotavljala povezanost med onesnaženostjo in obolenji.

Če bodo poslanci potrdili spremembe zakona o varstvu okolja, bodo protestniki iskali podporo v državnem svetu.