Odprli so se šole in zavodi s prilagojenim programom
Sorodna novica V ponedeljek testiranje učiteljev, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami

Več kot 4700 otrok in mladostnikov jih obiskuje, zaposlenih pa je nekaj manj kot 3000. 86 odstotkov teh je bilo včeraj testiranih na novi koronavirus. Ker je bilo kar nekaj izvidov pozitivnih, murskosoboška osnovna šola IV ostaja zaprta.

Odločba ustavnega sodišča

Programi za otroke s posebnimi potrebami se morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to določilo ponedeljek, 4. januarja. A se bo pouk začel danes, v torek, saj so se dan pred odprtjem zaposleni v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami testirali s hitrimi testi na covid-19.

Testiranje so zaposleni v vzgoji in izobraževanju opravili v zdravstvenih domovih po državi, ker se je v ponedeljek začelo tudi široko prostovoljno splošno testiranje na novi koronavirus s hitrimi testi. Odziv zaposlenih je bil po informacijah iz posameznih šol dober.

Kot je v ponedeljek povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, se je testiralo 86 odstotkov zaposlenih. Točnih podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih, še nima, jih pa je bilo pozitivnih kar nekaj odstotkov, je povedala.

Kdaj bodo v šole šli preostali?

Ponekod preveč okuženih zaposlenih

Sorodna novica Agonija družin z otroki s posebnimi potrebami

Čeprav se bo v šole in zavode vrnila večina otrok s posebnimi potrebami, pa vseh šol danes še ne bodo odprli. V murskosoboški Osnovni šoli IV je bilo namreč preveč zaposlenih pozitivnih na hitrem testu za covid-19. Kot so zapisali na spletni strani šole, morajo zaradi več mejnih primerov počakati na rezultate PCR-testov, kar traja približno 24 ur. Zato šole tokrat še ne morejo odpreti, upajo pa, da bo to mogoče v sredo.

Ravnatelj obalnega centra Korado Lešnik pa je dejal, da so na testiranjih okužbo ugotovili pri eni sami sodelavki, k pouku pa se je vrnilo okoli 85 odstotkov otrok. "Ti so zadovoljni in vse njihove aktivnosti že potekajo po urniku," je dejal Lešnik.

Sicer pa so šole in zavodi na vrnitev otrok pripravljeni, pri izvedbi programa pa bodo morali upoštevati vse ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Doma pa bodo še vedno ostali otroci, ki bi jih okužba s koronavirusom lahko še posebej ogrozila.

Kdaj se bodo v šole vrnili preostali šolarji, še vedno ni znano. Ministrica Kustečeva je kot možni datum navedla 11. januar, a bo vračanje drugih učencev potekalo glede na epidemiološko sliko, pri čemer bo pomembna informacija o poteku in posledicah vračanja učencev s posebnimi potrebami. Več o tem naj bi bilo znano v sredo ali četrtek.

Šole s prilagojenim programom odprte