"Stopate v svet s priložnostjo, da ga ne le razumete, temveč ga tudi spreminjate. Vaše znanje vam daje samozavest in preprečuje, da bi drugi namesto vas odločali o pomembnih stvareh," je maturante nagovoril Pahor. Foto: Twitter/Borut Pahor

"Vi boste imeli moč in želim vam, da jo izkoristite za dobre in plemenite cilje," jih je na sprejemu na Brdu pri Kranju nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

Čestital jim je za najboljše rezultate ter dejal, da znanje in talent včasih nista dovolj, da dosežeš tisto, kar si želiš. Poudaril je, da so prav oni posamezniki, ki so prepoznali svoje talente in jih znali razviti. "Stopate v svet s priložnostjo, da ga ne le razumete, temveč ga tudi spreminjate. Vaše znanje vam daje samozavest in preprečuje, da bi drugi namesto vas odločali o pomembnih stvareh," je povedal. Pozval jih je, naj svojo moč izkoristijo za dobre in plemenite cilje in našo družbo naredijo boljšo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je poudarila, da se danes priklanjajo odličnosti. "Ste odrasli in odgovorni mladi, znate tudi kritično razmišljati, kar je prav. Prav je, da nam poveste, kaj lahko še izboljšamo, da bo vsem bolje, da zmanjšujemo neenakosti," je nagovorila maturante. Izzivov bo po njenih besedah v življenju vedno več. "Zdaj, ko ste na začetku poti, vam bodo osvojeno znanje, odločnost in vztrajnost v pomoč, da pogumno zakorakate v svet," je prepričana.

Velik pomen izobraževanja
V imenu diamantnih maturantov je spregovoril Svit Komel z Gimnazije Bežigrad. Učiteljem in staršem se je v imenu letošnje generacije zahvalil za podporo in jim namenil razmislek o neenakosti in pomenu izobraževalnega sistema za družbo, za posameznika, ne glede na to, od kod prihaja.

Predsednik Pahor mu je v nagovoru odgovoril z besedami, da je za vsako moderno družbo značilno prizadevanje za to, da ima vsak posameznik priložnost za enake možnosti, da razvije svoje talente in si s tem ustvari boljše življenje. Povzel je tudi misel lanske diamantne maturantke Neže Nedeljko: "Znanje prinaša moč in večje zavedanje o tem, kaj počneš. Neznanje pa drugim daje moč, da s tabo manipulirajo".

Letos je bilo 81 diamantnih maturantov, od tega ena maturantka mednarodne mature, 18 jih je doseglo vse možne točke na splošni, 62 pa na poklicni maturi. Med njimi je 26 fantov in 55 deklet. Maturanti prihajajo z 18 gimnazij in 29 srednjih strokovnih in poklicnih šol, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za izobraževanje.