Vse točke je dobilo 17 dijakov in dijakinj. Foto: BoBo
Vse točke je dobilo 17 dijakov in dijakinj. Foto: BoBo
Maja Makovec Brenčič.
Ministrica Maja Makovec Brenčič. Foto: BoBo
88 odstotkov dijakov opravilo maturo

Splošno maturo je v spomladanskem roku skupno opravljalo 6.890 kandidatov, kar je nekaj manj kot lani, razlog pa je v manjšanju generacij, in sicer iz 35 maturitetnih predmetov na 83 šolah po Sloveniji.
Zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli od 30 do 34 točk, je bilo letos 260 (lani 320), vseh 34 točk pa jih je doseglo 17 (lani 16).
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je na medijski konferenci v Ljubljani čestitala vsem, ki so maturo uspešno opravili, ter dodala, da je danes poseben dan za vse maturante, starše in učitelje, ker so letos priča dobrim rezultatom na maturi, tako splošni kot poklicni maturi. "Celotna uspešnost je zgodovinska oz. druga v zgodovini po najboljšem uspehu, saj znaša 88,4 odstotka, lani 89,7 odstotka," je dejala ministrica.
Makovec Brenčičeva je posebej izpostavila tudi rezultate mednarodne mature, saj je dijak Gimnazije Bežigrad dosegel vse mogoče točke (45).
Kandidati, ki so opravljali splošno maturo, so se z rezultati seznanili danes ob 7. uri, na šolah pa so jim danes slavnostno podelili spričevala, je pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Zmazek: Izidi so objektivni in verodostojni
Predsednik komisije za splošno maturo Blaž Zmazek je ob predstavitvi poročila o izvedbi letošnjega spomladanskega roka splošne mature izpostavil, da so priprave na maturo potekale pravočasno in temeljito, kršitev izpitne tajnosti ni bilo, za kar skrbi Državni izpitni center (DIC) in tudi šole, na katerih se izvaja splošna matura. "Državna komisija je ugotovila, da so rezultati mature objektivni in verodostojni ter primerljivi z rezultati prejšnjih let," je zatrdil.

Na šolah je bilo letos sicer pri splošni maturi 35.342 izpitov, izvedli so 22.255 ustnih izpitov in več kot 14.000 seminarskih nalog, laboratorijskih vaj in projektnih nalog. Pri splošni maturi pa so angažirali 1.154 zunanjih strokovnjakov, ki je ocenilo več kot 73.000 izpitnih pol.

Prihaja jesenski rok
V torek pa je tudi zadnji rok za prijavo k jesenskemu roku splošne mature, pisne izpite bodo opravljali med 24. in 30. avgustom, do 2. septembra pa bodo potekali ustni izpiti. Z rezultati bodo seznanjeni na šolah 16. septembra.

Rezultati poklicne mature so znani že od 4. julija. Po ministričinih besedah so tudi dijaki na poklicni maturi dosegli dober rezultat. Poklicno maturo je na 149 srednjih šolah opravljalo 8.042 kandidatov, delež uspešnih je 90,9-odstoten, kar je še malce več kot preteklo leto.

Kot je poudaril predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular, je poklicna matura pomembna z več vidikov, zlasti za gospodarstvo. Poleg stopnje izobrazbe se z opravljeno poklicno maturo pridobi tudi poklicna usposobljenost in možnost nadaljnjega izobraževanja tako na visokih strokovnih šolah, ob izpolnitvi pogojev pa tudi na univerzitetnih študijskih programih, je dejal.88 odstotkov dijakov opravilo maturo