Pahor opozorja na recesijo v državah, ki so pomembne gospodarske partnerice, saj bo imela posledice tudi v našem gospodarstvu. Foto: MMC RTV SLO
Pahor opozorja na recesijo v državah, ki so pomembne gospodarske partnerice, saj bo imela posledice tudi v našem gospodarstvu. Foto: MMC RTV SLO
Skupina vladnih strokovnjakov bo še pripravila ukrepe za blažitev krize. Foto: MMC RTV SLO

Napoved gospodarske rasti za Slovenijo je še vedno pozitivna, vendar so štiri trgovinske partnerice Slovenije, v katere gre 70 odstotkov vsega slovenskega izvoza, v recesiji. Gospodarske razmere se v teh državah ne izboljšujejo, ampak poslabšujejo, to pa se bo prek poslovnih tokov preselilo tudi v Slovenijo. Zato se mora Slovenija v tem času po svojih najboljših močeh znajti, je dejal Pahor.

Vlada je pripravila že nekaj ukrepov, s katerimi skušajo oblažiti posledice gospodarske in finančne krize - odločila se je zavarovati delovna mesta, ki bi bila v času normalne gospodarske rasti konkurenčna - v prihodnjih mesecih pa bodo predstavili še dodatne predloge. Imajo pa pripravljene tudi druge strategije, je dejal premier in pojasnil, da gre za iskanje novih trgov tudi s pomočjo države.

Sekretarji bodo imeli nižjo plačo
Tako je vlada na današnji seji sprejela sklep, s katerim je vse državne sekretarje iz 61. plačnega razreda uvrstila v 60. razred, kar je še eden izmed ukrepov za ublažitev finančne krize.

Pred slabim mesecem je vlada predlagala tudi poenostavitve davčnega postopka in znižanje akontacij davka od dohodkov pravnih oseb, pospeševanje dinamike črpanja sredstev evropskih skladov, kar naj bi vplivalo na likvidnost podjetij. Sprejeli so tudi manj priljubljen ukrep - dvig trošarin, kar pomeni, da se goriva ne bodo pretirano cenila. Bistveno večji pomen nameravajo dati banki SID.

Pahor si želi klime, ki omogoča dialog
Pahor je tudi poudaril, da bi za rešitev nastalih razmer potrebovali jasne prednostne naloge slovenske politike, družbeno vzdušje, ki bo omogočalo dialog, ter sprostitev političnih in drugih frustracij.

A. S.