Predsednik vlade Borut Pahor je v državni zbor prišel po zaupnico. Foto: BoBo
Predsednik vlade Borut Pahor je v državni zbor prišel po zaupnico. Foto: BoBo

Ni mogoče primerjati nobenega od zares srečnih trenutkov s tistim, ki pomeni rešitev nekega problema za našo državo, in to odtehta vse napore.

Borut Pahor
Borut Pahor
Pahor je poslancem predstavil argumente za to, da bi ga podprli in mu omogočili nadaljnje delo. Foto: BoBo

Imamo dve poti. Oboje je tveganje, toda moj predlog, da podprete manjšinsko vlado, je razumsko tveganje.

Borut Pahor
Pahorjeva vlada padla

V uvodnem nagovoru je predsednik vlade Borut Pahor poslance pozval, naj se pri glasovanju o zaupnici vladi odločijo glede na to, kaj je glede na finančno, gospodarsko, moralno in institucionalno krizo v Sloveniji in evroobmočju bolje za našo državo in za ljudi. Prepričan je, da bi bilo za državo koristneje, če bi bila izglasovana zaupnica njegovi vladi, saj bi ji s tem omogočili, da bi bila v naslednjih dveh ali treh kvartalih z vidika nepredvidljivih sprememb odzivna. "To bi bilo dobro, imeti vlado, ki bi bila odzivna in imela polne pristojnosti, tudi če bi bila manjšinska," je dejal Pahor.

"Strah pred volitvami veje iz vsakega stavka v nastopu B. P. Že kar tragikomično," se je na Twitterju na Pahorjev govor odzval Janez Janša in dodal: "Ali se še kdo spomni zadnje tiskovke nekdanjega ministra za informiranje v iraški vladi? Ameriški tanki so bili že v predmestju Bagdada, on pa je z velikim navdušenjem govoril o skorajšnji zmagi."

Poudaril je, da vse svoje politične dejavnosti dolguje zaupanju ljudi in da se je pri kompleksnih vprašanjih zmeraj odločal na podlagi tega, kar je njim v korist, zato je pozval poslance, da danes ravnajo enako.

Pahor: Obljubljam boj skozi obroče krize
Pahor je dejal, da s predčasnimi volitvami nima težav, kot težavo pa je izpostavil politično krizo, ki bi se vzpostavila v tem času. Prepričan je, da morebitna nezaupnica pomeni začetek politične krize, ki "bo izbruhnila in paralizirala ne samo vlado, ampak celoten pravni aparat države". "Gremo skozi fazo, ki je nepotrebna," je dodal.

"V zameno za vašo morebitno podporo, za katero se potegujem, ne morem obljubiti nič drugega, razen obljube za boj, da se prebijemo skozi obroče krize," je dejal Pahor, ki je napovedal, da se bo treba v primeru izkazane podpore "ogromno pogovarjati".

"Okrepili bomo dialog z opozicijo," je dejal. "Imamo vizijo dela do izteka mandata. Vemo, kaj so glavni problemi, imamo voljo in pogum, da se soočimo. Potrebujmo pa podporo, da nam bo to omogočeno, in potem še tisti majhen kanček sreče, da uspe."

Pahor: Slabi in nizko položeni temelji
"Verjetno bi bilo predsedniku vlade po treh letih dela težko stopiti pred DZ, če ne bi imel med napakami, zapoznelimi odločitvami in napačnimi presojami tudi rezultatov svojega dela," je v nadaljevanju izpostavil Pahor in dodal, da je v nasprotju s svojimi predhodniki, metaforično povedano, "šel najprej v našo klet in ugotovil, da so vsa nadstropja, ki jih je postavljala vsaka nova vlada, zgrajena na slabih in nizko položenih temeljih, polnih termitov, ki so razgrajevali nosilnost naše zgradbe".

Kot pravi, se je njegova vlada namesto "popravljanja fasade" odločila, da bo "poglobila temelje in jim dala moč", kar je po njegovih besedah tudi storila, hkrati pa naj bi normalizirala tudi delovanje države in družbe.

Opozoril je, da utegne biti naslednji mandatar pred skušnjavo, da bi prijel vse v roke in uredil, kar pa po njegovem mnenju ni prava pot za razvoj, saj država ne bi smela biti organizirana kot slabo vodeno podjetje, v katerem o vsem odloča en človek.

Pahor: Hvala ljudem za priložnost
Premier je izrazil hvaležnost tistim, ki so mu omogočili, da je v 22 letih opravljal bolj ali manj pomembne naloge v politiki. Poudaril je, da je bila vloga predsednika vlade najtežja in najlepša. "Ni mogoče primerjati nobenega od zares srečnih trenutkov s tistim, ki pomeni rešitev nekega problema za našo državo, in to odtehta vse napore," je pojasnil.

Pahor se je zahvalil ljudem za priložnost, dejal je, da je poskušal ravnati po svoji vesti, zanašal pa se je tudi na sodelavke in sodelavce.

Ob koncu je znova ponovil, da bo nadaljeval "trd boj, da bomo oreh za orehom strli in državo popeljali iz krize. Še vedno mislim, da imamo možnosti, da gremo iz krize kot zmagovalci."

Usoda Pahorjeve vlade v rokah poslancev
V državnem zboru poslanci na redni seji odločajo o podpori vladi Boruta Pahorja. Predsednik vlade je namreč zaupnico vezal na potrditev kandidatov za ministre.

Če bodo Tomaž Orešič (gospodarstvo), Branko Janc (notranje zadeve), Zdenka Vidovič (javna uprava), Tamara Lah Turnšek (visoko šolstvo) in Samo Bevk (kultura) potrjeni, bo Pahorjeva vlada delo lahko nadaljevala.

Ni mogoče primerjati nobenega od zares srečnih trenutkov s tistim, ki pomeni rešitev nekega problema za našo državo, in to odtehta vse napore.

Borut Pahor

Imamo dve poti. Oboje je tveganje, toda moj predlog, da podprete manjšinsko vlado, je razumsko tveganje.

Borut Pahor
Pahorjeva vlada padla