Dan pred glasovanjem o zaupnici njegovi vladi bo premier Borut Pahor v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Foto: BoBo
Dan pred glasovanjem o zaupnici njegovi vladi bo premier Borut Pahor v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Foto: BoBo
Borut Pahor in Omar Moamer el Gadafi.
Pahor poudarja, da je Libijo obiskal zaradi dobrih gospodarskih odnosov in iskanja novih priložnosti. Foto: MMC RTV SLO
Pred glasovanjem o usodi Pahorjeve vlade
Pahor z ekipo pred DZ-jem

Poslanci so začeli redno sejo, ki bo prinesla pomembne odločitve. Pred torkovim glasovanjem o zaupnici pa se predsednik vlade Borut Pahor in ministri popoldne posvečajo odgovorom na vprašanja poslancev.

Ukrepanje po padcu intervencijskega zakona?
Ker je prejšnji teden padel intervencijski zakon, s katerim je vlada želela blažiti posledice trajajoče in prihajajoče krize, je poslanca Zaresa Francija Keka zanimalo, ali ima premier zdaj pripravljeno že novo strategijo in ukrepe za stabilnost javnih financ ter oživitev gospodarstva.

"Jutri boste odločili o mojih nalogah v prihodnje. Če boste izrekli zaupnico vladi, potem mi boste naložili nalogo, da skupaj z novo ministrico pripravim potrebne spremembe, ki bodo pomenile vzdržnost javnega sektorja. Najprej bomo morali poskrbeti, da ostanemo znotraj limitov fiskalne politike, ki jih postavlja evroskupina, da ostanemo znotraj nje. Ne moremo si več privoščiti širjenja izdatkov na račun prihodkov, zato bo potrebna racionalizacija v javnem sektorju," je odgovoril Pahor.

Pahor je še dodal, da si želi, da bi zaupnica uspela. Če bi bilo tako, pa je napovedal spremembe, ki pa so odvisne od dialoga s socialnimi partnerji. Med drugim je napovedal liberalizacijo trga dela, prav tako pa po njegovih besedah vlado čaka trd dialog o dogovoru za plačno politiko v javnem sektorju, ki bo "terjala tudi kakšnega izmed ukrepov, ki gre čez predlagani intervencijski zakon".

O smeri, v katero naj bi šla politika ob morebitni potrditvi zaupnice, pa je Pahor dejal, da je odvisno od tega, koliko prostora in časa bo na voljo do naslednjih volitev. Dejal je, da kolikor bo možnosti, ne bodo odlašali s spremembami.

"Nismo naredili veliko in ne toliko, kot bi si želel"
Zvonko Černač
(SDS) je Pahorja kot izvajalca funkcije ministra za javno upravo povprašal glede zaposlovanja v javni upravi in javnem sektorju v zadnjih desetih letih ter glede načrtov za optimizacijo dela v javni upravi in javnem sektorju. Černač je namreč prepričan, da smo v javnem sektorju priča ekspanziji zaposlovanja namesto prizadevanjem za njegovo racionalizacijo.

Pahorja je povprašal, kaj je v zadnjih mesecih kot minister za javno upravo storil, da bi zmanjšal število zaposlenih v javnem sektorju, ta pa mu je odvrnil, da "ne veliko in ne toliko, kot bi si želel".

"Prepričan sem, da boste, ko boste dobili mandat, če vam ga bodo ljudje podelili, to storili bolje od mene. Zadovoljen bom, ker vam bo uspelo, kar meni ni," je še dodal.

Strankarska pripadnost podlaga za zaposlitev?
Miro Petek
(SDS) je Pahorja povprašal, koliko oseb je bilo na podlagi strankarske pripadnosti v zadnjih mesecih v javnem sektorju zaposlenih za nedoločen čas. Prepričan je namreč, da tovrstna klientelistična praksa zaposlovanja strankam zvestih ljudi vodi v razkroj morale.

Pahor mu je odgovoril, da mu ni znan noben primer zaposlovanja, da bi kdo zaradi privilegiranega položaja dobil službo. Petka je pozval, naj, če so njegove trditve resnične, o tem obvesti tudi javnost, saj je tovrstno delovanje po njegovem mnenju nedopustno in v nasprotju s tem, za kar si je prizadeval.

Kakšen je bil izkupiček obiskov Gadafija?
Pahor je odgovoril tudi na vprašanje vodje poslanske skupine SDS-a Jožeta Tanka o podrobnostih rezultatov obiskov pri nekdanjem libijskem voditelju Moamerju Gadafiju. Premier je zavrnil Tankovo "ugotovitev, da je bila Libija posebna zunanjepolitična tarča Slovenije". Poudaril je, da so v mandatu pozornost posvetili trem glavnim področjem, in sicer odnosom s Hrvaško - te je premier označil kot uspešne - da se okrepi gospodarska in politična vez v jugovzhodni Evropi, kar pripomore k ugledu in prestižu Slovenije, izpostavil pa je še prizadevanja za nadaljevanje odnosov ter sodelovanje z Moskvo, Pekingom in Washingtonom.

"V Libijo nisem šel na prošnjo Zidarja, ampak tudi na prošnjo drugih gospodarstvenikov. Kaj pa je drugega gospodarska diplomacija kot pomoč pri vzpostavljanju gospodarskih stikov in to sem tudi počel," je dejal Pahor.

Premier je še poudaril, da ne on in ne njegova stranka zaradi teh obiskov nista imela koristi. Obiske je opravil, ker je menil, da je to del nalog predsednika vlade. Gradbeništvo pa je v Sloveniji panoga, kjer je največ težav.

"Dogajanje v Libiji pa je slovenska vlada ostro obsodila," je še dodal Pahor.

V torek odločanje o zaupnici premierju
Na dnevnem redu septembrske seje imajo parlamentarci sicer kar nekaj obsežnih in odločilnih razprav ter glasovanj. V torek bodo namreč odločali o petih novih ministrih in posledično tudi o obstanku vlade, saj je premier Borut Pahor na potrditev ministrov vezal glasovanje o zaupnici.

Pred glasovanjem o usodi Pahorjeve vlade
Pahor z ekipo pred DZ-jem