Se bo nesporazum zaradi predloga za novega ministra končal z odhodom Rezmana in Žnidaršiča? Foto: MMC RTV SLO
Se bo nesporazum zaradi predloga za novega ministra končal z odhodom Rezmana in Žnidaršiča? Foto: MMC RTV SLO
Burno leto v DeSUS-u
Razkol v DeSUS-u zaradi Gjerkeša

Pahor je dejal, da ne želi posegati v suverenost strankarskih zadev, pričakuje pa, da bo poslanski klub DeSUS-a podprl novega kandidata za ministra. Prav tako pričakuje podporo državnega zbora.

V DeSUS-u se je zapletlo zaradi izbire Henrika Gjerkeša za kandidata za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Vili Rezman, ki sicer ni član stranke DeSUS, temveč le član poslanske skupine, je opozoril na nedemokratičnost izbire kandidata, z njim pa se strinja tudi vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Po njunih besedah je predsednik stranke Karl Erjavec namreč že dan pred zasedanjem kadrovske komisije DeSUS-a koalicijskim strankam predstavil kandidata za novega ministra, ki ga je sam izbral med 11 evidentiranimi, ne pa tistega, ki bi bil po mnenju DeSUS-a najprimernejši.

Rezman in Žnidaršič tako Gjerkeša na glasovanju v državnem zboru ne bosta podprla. Žnidaršič bo takrat sicer na službeni poti, a je dejal, da ga, tudi če bi glasoval, ne bi podprl, Rezman pa se bo glasovanja vzdržal.

Rezman bo razmislil o odhodu
Potem ko je zaradi teh izjav zavrelo na DeSUS-ovem sestanku izvršnega odbora in potem ko je Erjavec za Rezmana dejal, da širi neresnice, so Rezmanu v stranki celo svetovali, naj razmisli o odhodu.

Rezman je zato svojim poslanskim kolegom ponudil možnost oditi iz njihove poslanske skupine ali pa da vrne mandat in odide iz parlamenta. Ker so ga kolegi poslanci podprli in so z njegovim delom v parlamentu zadovoljni, se bo zdaj sam odločil, kako naprej.

Izvršni odbor bo obravnaval izključitev
A Rezmana utegne prehiteti sam izvršni odbor stranke, saj je Erjavec napovedal, da bodo na obdoru obravnavali pobudo za Rezmanovo izključitev iz poslanske skupine. Erjavec je namreč pojasnil, da je bilo zaradi Rezmanovih izjav veliko razburjenja na terenu, med članstvom.

Erjavca je zmotilo predvsem to, da nečlan stranke oblikuje strankino politiko v nasprotju s sprejetimi sklepi. Poleg tega se mu nenavadno zdi Rezmanovo vztrajanje pri tem, da Gjerkeš nima izkušenj, sploh zato, ker Rezman vodi državnozborski odbor za gospodarstvo, izkušenj pri vodenju družb pa naj ne bi imel. Predsednik DeSUS-a je še povedal, da je postopek izbire Gjerkeša potekal v skladu s strankinim statutom, zato ne razume očitkov o nedemokratičnsoti.

O odhodu pa razmišlja tudi Žnidaršič, ki je dejal, da stranka očitno diskreditira svoja poslanca, ker sta opozorila na nedemokratičnost izbire kandidata za novega ministra, saj so izvršni odbor le obvestili o izboru.

Burno leto v DeSUS-u
Razkol v DeSUS-u zaradi Gjerkeša