Predsednik republike Borut Pahor si je spet ogledal razmere v občinah Postojna, Pivka, Cerknica, Loški potok in Loška dolina. Foto: Twitter/BorutPahor
Predsednik republike Borut Pahor si je spet ogledal razmere v občinah Postojna, Pivka, Cerknica, Loški potok in Loška dolina. Foto: Twitter/BorutPahor
Predsednica vlade Alenka Bratušek in minister Roman Jakič na terenu
Premierko je je župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik seznanil z razmerami v tej občini, v kateri je še vedno nekaj gospodinjstev brez elektrike, nekatere ceste so še neprevozne. Foto: MORS/Twitter
Slabo vreme se bo nadaljevalo. Foto: BoBo
Pahor obiskal na Notranjsko, Bratuškova Ljubno

Predsednik republike si je tako spet ogledal razmere v občinah Postojna, Pivka, Cerknica, Loški potok in Loška dolina, ob tem pa se je zahvalil gasilcem in pripadnikom drugih reševalnih služb za požrtvovalno in neprekinjeno delo ob tokratni naravni ujmi, ki je zajela Notranjsko.

Pahor je poudaril, da se bodo po najhujšem, ko sta bili na preizkušnji predvsem požrtvovalnost in solidarnost ljudi, verjetno že prihodnji teden začelo reševanje drugih pomembnih problemov, kot sta sanacija infrastrukture in nemoteno delo podjetij. "Vse to je v tej ujmi utrpelo škodo in bo šlo za vprašanje, kako se bo država odzvala na to. Jaz sem o tem govoril s premierko in mislim, da bo jutri vlada o tem razpravljala in sprejela že prve praktične odločitve," je povedal Pahor.

Prostovoljni gasilci na prizadetih območjih, ki so jim danes prišli na pomoč tudi gasilci z drugih območij Slovenije in tujine, so predsednika ponovno opozorili na (ne)razumevanje delodajalcev do prostovoljnih gasilcev.

"To razumevanje ima svoje meje, kar moramo tudi mi upoštevati, in si morajo država in drugi deležniki nekako razdeliti bremena stroškov, ki so povezani s sanacijo ujme, ki je nastala. In tukaj bo vlada v prihodnjih dneh verjetno ocenila, da so potrebni zakonodajni ukrepi, na katere se bo zagotovo odzval tudi parlament," jim je odgovoril predsednik.

Premierka: Znova se je pokazala solidarnost med ljudmi
Predsednica vlade Alenka Bratušek in obrambni minister Roman Jakič pa sta obiskala Zgornjo Savinjsko dolino.

Premierka je ponosna, da se je znova pokazala solidarnost med ljudmi. Slovenija je priča veliki naravni nesreči, je poudarila predsednica vlade in dodala, da ocenjevanje škode pride na vrsto, ko se bodo razmere umirile. Po njenih besedah so v ospredju predvsem človeška življenja.

Spet se je pokazala velika solidarnost ljudi. Gasilci iz Murske Sobote tako že prihajajo na pomoč prizadetim na Notranjskem. Delodajalce je pozvala, naj prostovoljnim gasilcem omogočijo odhod na prizadeta območja, tiste delodajalce, ki delavcem ne verjamejo, da v službo ne morejo priti zaradi neprevoznosti cest, pa pozvala, naj sami preverijo, katere ceste so prevozne oziroma neprevozne.

Lokalne skupnosti pa je premierka pozvala k sodelovanju s civilno zaščito, saj bodo le tako prišli do prave pomoči in tudi do pomoči Slovenske vojske, če jo bodo potrebovali.


Že teden dni brez elektrike

Župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik upa, da bodo zobiskom premierke in obrambnega ministra pridobili manjkajoča sredstva za preživetje občanov Ljubnega ob Savinji, ki so bili pet dni brez elektrike. Nekatere bolj oddaljene kmetije brez elektrike še dober teden, predvsem zaradi izjemno težkega terena in razmer v gozdovih.

Poudaril je, da so v torek dobili elektriko in mobilni signal v večjih središčih Zgornje Savinjske doline. Meni, da se razmere umirjajo, s pomočjo vojske in prostovoljcev pa se trudijo prebiti do ljudi na bolj oddaljenih območjih.

Pahor obiskal na Notranjsko, Bratuškova Ljubno