Borut Pahor bo predlagal Dušo Trobec Bučan za ministrico za lokalno samoupravo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor bo predlagal Dušo Trobec Bučan za ministrico za lokalno samoupravo. Foto: MMC RTV SLO
Pahor za ministrico predlagal Trobec Bučanovo

Pahor je na novinarski konferenci predstavil Dušo Trobec Bučan kot kandidatko za novo ministrico, odgovorno za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. 3. januarja bo predlog podal v potrditev parlamentu. Hkrati pa je še povedal, da ministrstva za lokalno samoupravo ne namerava ukiniti.

"Ministrstvo uspešno črpa evropska sredstva"
Borut Pahor
je predstavil tri razloge, zakaj se je odločil, da je DeSUS-ova kandidatka Duša Trobec Bučan primerna za vodenje ministrstva. Kot glavni razlog navaja uspešno pridobivanje denarja iz evropskih sredstev, nadalje meni, da je kandidatka izkušena in primerna, saj je bila do zdaj desna roka ministra v odstopu Henrika Gjerkeša. Pahor še dodaja, da je Trobec Bučanova samozavestna, obljublja pa tudi, da bo po treh mesecih delovanja ocenila rezultate dela in jih podala v presojo državnemu zboru.

Pahor: Trobec Bučanova je dovolj samozavestna kandidatka
Kot je poudaril Pahor, Duša Trobec Bučan dobro pozna ministrstvo, zato ve, kje so težave in kako jih rešiti. "Povedala je, da se bo zavzemala, da dobimo čim več denarja iz evropskih sredstev, prav tako pa želi odpraviti preveč administracije za pridobivanje evropskih sredstev," dodaja Pahor. Trobec Bučanova bo pripravila novelo zakona o lokalni samoupravi in financiranju občin, hkrati pa bo predlagala zakon o skladnem regionalnem razvoju, s katerim želijo vzpostaviti temelje regionalne politike in enakomerno porazdelitev državne pomoči, kjer bo ta potrebna.

Podpora v državnem zboru vprašljiva
Pahor je prepričan, da bodo Bučanovo poslanci podprli. Bučanova namreč še nima zagotovljene podpore v državnem zboru. Proti njenem imenovanju je predvsem Zares, nasprotujejo pa ji tudi nekateri poslanci SD-ja in opozicija.

LDS Bučanovo podpira, Zares pa ne
Poslanci LDS-a naj bi kandidatko za ministrico podprli, podpira jo tudi predsednica LDS-a Katarina Kresal. Poslanci Zaresa pa naj bi bili proti Bučanovi, čeprav se še niso uradno odločili. V Zaresu naj ne bi podprli Bučanove zaradi DeSUS-a, ki je že nekajkrat nasprotoval odločitvam vlade. Karl Erjavec pa je izrazil začudenje, da Zares problematizira mesto DeSUS-a v koaliciji. "Če gremo pogledat glasovanja, bomo videli, da smo zagotovo podprli več vladnih predlogov kot Zares, ki glasuje zelo čudno," je prepričan Erjavec.

SD o Bučanovi po novem letu
DeSUS pa je po besedah Dušana Kumra (SD) glavni razlog, zakaj so tudi v poslanski skupini SD mnenja o podpori Bučanovi deljena. Ali bodo Bučanovo podprli, se bodo v SD-ju pogovarjali po novem letu.

Opozicija se o podpori še odloča
Opozicijske SDS, SLS in SNS, se bodo uradno odločile ali bodo Bučanovo podprle v prihodnjih dneh. V SLS-u pa so že skoraj prepričani, da je ne bodo podprli. V prihodnjih dneh, pa naj bi se o podpori Bučanovi, pogovarjali nepovezani poslanci.

Pahor za ministrico predlagal Trobec Bučanovo